◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

„Cel mai frumos chip” – eveniment cultural

Vineri, 17 mai, la ora 17:00,  în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea a avut loc lansarea celui de al III-lea volum de poezii „Cel mai frumos chip”, al doamnei Alina Elena Neagoe, din Drăgășani, de profesie avocat.

În sala aproape plină au fost prezente personalități ale culturii vâlcene: scriitori, jurnaliști, artiști etc.

Evenimentul cultural a fost deschis de doamna Alina Nicula, moderator, reprezentant al bibliotecii, care a invitat pe tatăl autoarei, preotul Pompilie Bălcescu, să recite psalmul „Iubi-te-voi Doamne”.

Volumul are o prefață semnată de  prof. dr. Ion Predescu, critic literar, o postfață de Petrișor Militaru, iar ilustrațiile color sunt realizate de Adriana Dinu – Alexandri.

La acest eveniment au fost prezenți și doi actori de seamă ai Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea, doamna  Anca Olteanu, managerul teatrului, și domnul  Gabriel Popescu  care, în trei serii, au recitat din poemele Alinei Neagoe, în acompaniamentul pianistului Valentin Țuca.

De asemenea, evenimentul a fost presărat și cu momente muzicale ale solistei vocale Ana Maria Pavel, acompaniată de violonistul Marius Pavel și de Valentin Țuca, la pian. Printre cântecele interpretate s-au numărat și cunoscutele „Zaraza” și „Of inimioară”.

Au vorbit despre volumul de poeme „Cel mai frumos chip” prof. dr. Ion Predescu, care a făcut o trecere în revistă a întregii activități literare a poetei Alina Neagoe.

Profesor doctor Mihaela I. Rădulescu, critic literar, a făcut o analiză de specialitate a volumului de poezii printre care a punctat următoarele: „ Într-o anumită măsură emoția transmisă în poezie ține de orizontul de așteptare al cititorului. Poezia Alinei Neagoe este  străbătută de acel imaginar  al colectivității arhaice unde fuiorul, vatra, doina, bunicul, biserica, crucea, satul, sunt toate elementele distinctive  ale universului său. (…) Mersul săptămânal la biserică, fântâna, caierul, fac parte din universul nostru real, cotidian. În poemele Alinei Neagoe  ne reîntoarcem la origini, întreprindem o călătorie într-un trecut în memorii involuntare al strămoșilor  noștri. Și dacă ceva atrage atenția,  la nivelul emoții, eu cred că este tocmai acest fior pur al românului de altădată, de ieri, dar și de pretutindeni.  (…)  În fiecare poem  se creează un discurs epic, însă  fabulos, pe un tărâm magic. Dincolo de lirica distinctivă pură, dincolo de esențializarea emoțiilor, dincolo de o descriere a atmosferei  cu fiecare poem al Alinei Neagoe alergăm într-o direcție, spre noi înșine, spre sine, ne redescoperim odată cu eul poetic. Călătoria lirică în poemul Alinei Neagoe se face printr-o dublă vocație,  a binelui și a frumosului. (…) Există un permanent dialog între autor, operă și cititor, interogații, discursuri interogative în care noi, cititorii, părem că luăm parte la  scenariul liric. (…) Poezia Alinei Neagoe, pot spune, că este o autobiografie scrisă în metafore!”

Apoi a vorbit scriitorul Dumitru Zamfira de la Cenaclul „Petale”. 

La final, Alina Elena Neagoe, ne-a vorbit despre creațiile sale, afirmând printre altele „… Nu este deloc ușor să stabilești o formulă,  o esență pentru cel mai frumos chip, și din punctul meu de vedere, ca autoare, chipul despre care este vorba în cartea mea nu este neapărat al meu, el poate fi al fiecăruia dintre dumneavoastră. Și pentru a ajunge la cel mai frumos chip, fiecare dintre dumneavoastră trebuie să treacă prin mai multe ipostaze, obligatoriu a fi  experimentate, și mă refer aici la deșertăciunea tinereții fără bătrânețe, la zbaterea și tot zbuciumul pe care ni-l asumăm pentru a egala perechi sau a depăși, pentru  a cuceri pământul, sau măcar cea mai mare parte din el și abia atunci, după toate aceste ipostaze, putem să înțelegem  cam ce compune și  ce definește cel mai minunat chip ”.

În încheierea discursului său, autoarea a recitat poemul care dă titlul volumului de poezii.

La sfârșitul evenimentului, Alina Elena Neagoe a oferit cărți și a dat autografe.

A fost o seară minunată, care a marcat încă un act cultural în societatea românească.

 

a consemnat Cristina Nălbitoru

membru UZPR Olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *