◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

AI va necesita energie cât… Argentina în următorii patru ani

Cererile de energie ale inteligenței artificiale (AI) ar putea fi echivalente cu cele ale unei țări întregi.

Creșterea recentă a capacităților și aplicațiilor AI a deschis o serie de dezbateri despre posibilele dezavantaje ale tehnologiei; de la studenți care trișează la examene, la mașini care înlocuiesc oamenii la locul de muncă și chiar riscul distrugerii totale a rasei umane.

Acum, o altă potențială capcană ar putea fi la orizont, experții avertizând că puterea de calcul necesară pentru a rula algoritmii și procesele de învățare automată ar putea contribui la schimbările climatice datorită cantității de energie pe care o folosește.

Profesorul universitar, Alex de Vries, de la Vrije Universiteit Amsterdam, a sugerat că, dacă fiecare căutare pe Google timp de un an ar folosi inteligența artificială, ar folosi cantitatea echivalentă de electricitate necesară pentru a alimenta o țară precum Irlanda.

De Vries este fondatorul Digiconomist, un site web care expune consecințele nedorite ale tendințelor digitale. În comentariul său, de Vries subliniază modul în care Hugging Face, o companie de inteligență artificială din SUA, a spus că inteligența sa multilingvă de generare de text a folosit aproximativ 433 de megawați-oră (MWh) în timpul antrenamentului, ceea ce este suficient pentru a alimenta 40 de case în SUA timp de un an. AI mai eficientă înseamnă mai multă cerere. Analiza lui De Vries, citată de Euronews, arată că atunci când un instrument precum ChatGPT scoate text pe baza solicitărilor, folosește „o cantitate semnificativă de putere de calcul și, prin urmare, energie”. Mai precis, ChatGPT ar putea „costa” 564 MWh de energie electrică pe zi. De Vries estimează că, pe baza datelor disponibile privind consumul de energie și AI, dacă Google ar folosi AI pentru cele aproximativ nouă miliarde de căutări zilnice, ar avea nevoie de 29,2 terawați oră (TWh) de putere în fiecare an – echivalentul consumului anual de energie electrică al Irlandei.

În timp ce scenariul de mai sus nu este probabil să se întâmple pe termen scurt, capacitatea de procesare a cererii de AI va crește. De Vries estimează că până în 2027, consumul mondial de energie electrică legat de aceasta ar putea crește cu 85 până la 134 TWh anual, pe baza proiecției producției de servere AI. Acest lucru ar fi comparabil cu necesarul anual de energie electrică a unor țări precum Argentina sau Suedia. (redacția UZPR)

Foto: Colin Behrens/Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *