◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Raport Amnesty International: Europa, rai al companiilor de supraveghere cibernetică; guvernele, total dezinteresate

Din cauza ineficienței acțiunilor din partea Consiliului UE și a Comisiei Europene în reglementarea exportului de spyware și tehnologie de supraveghere, Europa este un refugiu sigur pentru companiile de spyware, arată rezultatele unui raport publicat de Amnesty International, intitulat „The Predator Files: Caught in the Net.

Raportul arată că în Franța, spyware a fost exportat de la o entitate a alianței Intellexa din Emiratele Arabe Unite pentru a eluda mecanismele UE de control al exporturilor, iar „licențe de export pentru tehnologii de supraveghere au fost acordate entităților corporative din cadrul alianței Intellexa din Franța”. „Raportul dezvăluie din nou dimensiunea problemei – spyware a devenit o hidră, iar Europa este refugiul ei sigur”, a declarat pentru Euractiv Sophie in ´t Veld, europarlamentar olandez care a condus activitatea investigației Pegasus, acum încheiată, în Parlamentul European.

Investigațiile Parlamentului și ale comisiei PEGA (Pegasus și alte programe spion echivalente) au demonstrat că Intellexa a primit autorizație pentru vânzarea de programe spion către Madagascar și Sudan de la autoritățile elene, se menționează în raport. „Aceste dezvăluiri confirmă urgența implementării recomandărilor aprobate de Comisia de anchetă PEGA și de întreaga Cameră”, a declarat pentru Euractiv Diana Riba i Giner, europarlamentar spaniol și vicepreședinte al Comisiei PEGA.

Din septembrie 2021 se aplică Regulamentul UE privind controalele la exporturi cu dublă utilizare. Scopul său este de a împiedica tehnologia de supraveghere cibernetică să încalce drepturile omului prin stabilirea de obligații specifice către exportatori și extinderea cooperării dintre Comisie și statele membre. „Este clar că Regulamentul UE privind exporturile cu dublă utilizare are deficiențe semnificative, care au implicații grave pentru drepturile omului atât în interiorul, cât și în afara UE”, puunctează raportul, carecritică faptul că criteriile privind drepturile omului nu sunt o cerință, ci mai degrabă o considerație, iar Comisia nu oferă îndrumări „cu privire la modul de realizare a evaluărilor riscurilor pentru drepturile omului legate de exportul de tehnologii de supraveghere cibernetică”. „Refuzul categoric al Comisiei Europene de a acționa este profund rușinos. Nu numai că refuză să propună inițiativele legislative cerute de Parlament, dar refuză și să aplice legile UE, cum ar fi regulile de export privind tehnologiile de supraveghere”, susține in ´t Veld.

Comisia Parlamentului European PEGA a raportat încălcări ale legislației UE de către… Consiliu și Comisie, formulând și recomandări  – fără caracter obligatoriu.

Comitetul a concluzionat că „nici statele membre, nici Consiliul și nici Comisia nu par să fie interesate să-și maximizeze eforturile de a investiga pe deplin abuzul de programe spion, protejând astfel guvernele Uniunii care încalcă drepturile omului”. (redacția UZPR)

Foto: vishnu vijayan/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *