◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Sahel, un deșert de știri, în care viața jurnaliștilor este în pericol

Jurnaliștii străini și locali care lucrează în Sahel afirmă că libertățile presei continuă să fie erodate în regiune, făcând-o mai periculoasă pentru acei reporteri care încă lucrează și transformând-o într-un deșert de știri.

În ultimul deceniu, cinci jurnalişti au fost ucişi şi şase au dispărut în Sahel, o regiune vastă, semiaridă, din vestul şi nord-centrul Africii, care se întinde de-a lungul marginii sudice a deşertului Sahara, din Senegal până în Eritreea.

În 2013, jurnaliștii francezi Ghislaine Dupont și Claude Verlon au fost răpiți și uciși de un grup armat de insurgenți în Mali; în 2021, doi jurnalişti spanioli, David Beriain şi cameramanul Roberto Fraile, au fost atacaţi şi ucişi de o grupare teroristă în Burkina Faso; în 2018, jurnalistul malian Birama Toure a dispărut și probabil a murit în urma torturii din partea agenției de informații din Mali, potrivit organizației Reporteri fără frontiere (RSF).

Adăpost pentru a numeroși extremiști islamiști violenți, regiunea suferă de instabilitate politică și uneori de lovituri de stat regulate. În unele țări din Sahel, jurnaliștii sunt persecutați deopotrivă de facțiunile islamiste armate și de juntele militare aflate la guvernare – primii răpind sau ucigând reporteri, cei din urmă limitând libertățile presei sau efectuând arestări arbitrare. „Am văzut tendințele conform cărora, după preluarea puterii, juntele militare nu au ezitat să remodeleze peisajul media pentru a-și servi mai bine interesele”, a declarat Sadibou Marong, director pentru Africa sub-sahariană al RSF, care a publicat recent un nou raport asupra regiunii.

Jurnalista independentă din Benin Flore Nobime spune că și munca în țara ei devine din ce în ce mai grea: „Este tot mai dificil pentru jurnalişti să călătorească în zonele de frontieră de nord ale Beninului pentru a lucra, din cauza insecurităţii care predomină acum acolo. Ne temem de grupuri armate – și, pe de altă parte, se poate transforma într-un coșmar atunci când întâlnim forțele de apărare și securitate”. Nobime a fost reținut împreună cu un reporter olandez anul trecut, în timp ce relata din regiunea de nord a țării. Ambii au fost acuzați de spionaj, iar jurnalistul străin a fost deportat, potrivit voanews.com. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *