◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Bolile provocate de agenții patogeni care se răspândesc de la animale la oameni vor spori odată cu schimbările climatice

Cele mai multe epidemii moderne au fost cauzate de agenți patogeni care se răspândesc de la animale la oameni. S-a prezis că aceste boli zoonotice vor crește odată cu schimbările climatice. Potrivit unui nou studiu, publicat în revista BMJ Global Health, patru tipuri de infecții de la animal la om cresc într-o „rată exponențială” și ar putea ucide de 12 ori mai mulți oameni în 2050 decât în 2020.

Cercetătorii au descoperit un model de epidemii mai frecvente de „spillover” după analizarea a aproape 60 de ani de date epidemiologice, potrivit euronews.com.

Epidemiile se pot răspândi la oameni prin contact direct cu animale, vectori precum căpușe sau țânțari, contact cu o zonă în care trăiesc animalele sau consumând alimente sau apă contaminate.

Virusul care provoacă COVID-19 este cunoscut și ca zoonotic deoarece se poate transfera între animale și oameni. Oamenii de știință consideră că transmiterea de la animale la oameni este cea mai probabilă explicație a originii pandemiei.

În studiul publicat de cercetătorii companiei americane de biotehnologie Ginkgo Bioworks, aceștia au analizat tendințele istorice ale evenimentelor de propagare zoonotice dintr-o gamă largă de surse. Se preconizează că schimbările climatice determinate de oameni vor duce la o creștere a bolilor zoonotice, dar impactul asupra sănătății globale este „dificil de caracterizat”, au explicat ei.

Noua lor analiză a determinat că numărul de epidemii de propagare a crescut cu aproape 5% anual, în timp ce numărul deceselor raportate a crescut cu 8,7% anual.

„Dacă tendința observată în acest studiu continuă, ne-am aștepta ca acești agenți patogeni să provoace de patru ori mai multe evenimente de propagare și de 12 ori numărul deceselor în 2050, comparativ cu 2020”, punctează cercetătorii, care.

au studiat o bază de date cu peste 3.000 de focare și epidemii și s-au concentrat pe perioada dintre 1963 și 2019. „Ceea ce este clar din tendințele istorice este că sunt necesare acțiuni urgente pentru a aborda un risc mare și în creștere pentru sănătatea globală”, adaugă autorii studiului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *