◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Poluarea scurtează cu ani speranța de viață în Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria și Indonezia

Un cetățean indian pierde în jur de 5,3 ani din speranța de viață din cauza poluării aerului – în Delhi, considerat cel mai poluat oraș din lume, cetățenii pierd până la 11,9 ani din viață. Indicele a fost actualizat de către Institutul de Politică Energetică de la Universitatea din Chicago.

Potrivit moneycontrol.com, India s-a clasat pe locul al doilea printre țările cel mai grav afectate de poluarea aerului, Bangladesh fiind în fruntea listei. Un cetățean din această țară pierde 6,8 ani din viață din cauza poluării aerului. Nepal s-a clasat pe locul trei, urmat de Pakistan și Mongolia.

Indicele este bazat pe standardele OMS care țin cont de nivelurile medii anuale de PM2,5 (particule fine. Raportul experților americani a subliniat, de asemenea, că cei 1,3 miliarde de oameni din țară trăiesc în zone în care nivelurile de poluare a aerului depășesc standardele OMS și că 67,4% din populația Indiei trăiește în zone care depășesc propriile standarde naționale de calitate a aerului.

Acesta a adăugat că, măsurată în termeni de speranță de viață, poluarea cu particule este cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană în India, bolile cardiovasculare reducând speranța medie de viață cu aproximativ 4,5 ani, relatează Times of India. „Impactul PM2.5 asupra speranței de viață la nivel global este comparabil cu cel al fumatului, de peste trei ori mai mare decât al consumului de alcool și al apei nesigure, de peste cinci ori mai mare decât al rănilor cauzate de transport, cum ar fi accidentele de mașină și de peste șapte ori față de cel al HIV/SIDA”, se arată în raportul Universității din Chicago. „Trei sferturi din impactul poluării aerului asupra speranței de viață la nivel global are loc în doar șase țări – Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria și Indonezia – unde oamenii își pierd până la mai mult de șase ani din viață din cauza aerului pe care îl respiră”, explică Michael Greenstone, profesor de științe economice la Milton Friedman Distinguished Service. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *