◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

ONU. Prejudecățile împotriva femeilor

Un nou raport al ONU, publicat pe 12 iunie 2023, nu arată nicio îmbunătățire a nivelului de prejudecăți față de femei în ultimul deceniu, aproape nouă din zece bărbați și femei din întreaga lume fiind încă mânațí de prejudecăți împotriva femeilor (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136017): „Jumătate din oamenii din lume încă mai cred că bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile și mai mult de 40% cred că bărbații sunt lideri de afaceri mai buni decât femeile”, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), fapt menționat în ultimul raport privind Indicele Social al Normelor de Gen (GSNI): „Normele sociale care subminează drepturile femeilor sunt dăunătoare societății în ansamblu și împiedică extinderea dezvoltării umane”, a declarat Pedro Conceição, șeful Biroului pentru Raportul privind Dezvoltarea Umană al PNUD.

Potrivit raportului, care reflectă cele mai recente date din World Values Survey, 25% dintre oameni cred că un bărbat este justificat să-și bată soția. Aceste prejudecăți se află la baza obstacolelor cu care se confruntă femeile, care se manifestă prin demontarea drepturilor femeilor în multe părți ale lumii, în mișcările împotriva egalității de gen care câștigă teren în unele țări. Prejudecățile au ca rezultat, de asemenea, o subreprezentare gravă a femeilor în organele de conducere. În medie, proporția femeilor șefi de stat sau de guvern a rămas în jur de 10% din 1995 și, pe piața muncii, femeile ocupă mai puțin de o treime din funcțiile de conducere. Raportul subliniază, de asemenea, legătura întreruptă dintre progresul educațional al femeilor și abilitarea economică. Femeile sunt mai calificate și mai bine educate decât oricând, dar chiar și în cele 59 de țări în care femeile sunt acum mai educate decât bărbații, diferența medie de venit între femei și bărbați rămâne de 39% în favoarea bărbaților: „Lipsa de progres în ceea ce privește normele sociale legate de gen este pusă pe fundalul unei crize de dezvoltare umană”, a mai spus Pedro Conceição, menționând că Indicele Dezvoltării Umane Globale (IDU) a scăzut pentru prima dată în 2020, apoi din nou în 2021.

Raportul PNUD evidențiază că guvernele au un rol crucial de jucat în schimbarea normelor sociale de gen, fie prin adoptarea unor politici privind concediul pentru creșterea copilului, care au schimbat percepția asupra responsabilităților legate de îngrijire, fie reformele pieței muncii, care au dus la o schimbare în convingerile despre prezența femeilor pe piața muncii. „Este important să începem prin a recunoaște valoarea economică a muncii de îngrijire neremunerată”, a spus Raquel Lagunas, șeful echipei de gen din cadrul PNUD: „Poate fi o modalitate foarte eficientă de a contesta normele de gen cu privire la modul în care este percepută munca de îngrijire. În țările cu cea mai mare prejudecată de gen împotriva femeilor, se estimează că femeile petrec de șase ori mai mult timp decât bărbații în muncă de îngrijire neremunerată”, a mai subliniat Lagunas.

Raportul mai arată că, în ciuda persistenței prejudecăților față de femei, datele culese indică faptul că este posibil să se schimbe lucrurile. O creștere a ponderii persoanelor fără prejudecăți, indiferent de indicator, a fost constatată în 27 din cele 38 de țări studiate. Autorii raportului au spus că îndreptarea situației către o mai mare egalitate între bărbați și femei necesită un accent mai mare pus pe extinderea dezvoltării umane prin investiții, asigurări și inovare. Aceasta include modificări operate în legi și aplicarea unor măsuri de politică care promovează participarea egală a femeilor la politică, extinderea mecanismelor de asigurare, cum ar fi consolidarea sistemelor de protecție socială și de îngrijire a sănătății, precum și încurajarea intervențiilor inovatoare care ar putea fi deosebit de eficiente în combaterea normelor sociale dăunătoare, a atitudinilor patriarhale și a stereotipurilor de gen. De exemplu, abordarea discursului instigator la ură online și a dezinformării de gen poate ajuta la schimbarea normelor de gen omniprezente către o mai mare acceptare și egalitate, se arată în raport.

Raportul PNUD recomandă abordarea directă a normelor sociale prin educație pentru a schimba părerile oamenilor, prin schimbări politice și legislative, care recunosc drepturile femeilor în toate sferele vieții și printr-o mai mare reprezentare în procesele decizionale și politice.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *