◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

ONU. Cooperarea mondială împotriva pirateriei

Cooperarea internațională face valuri în lupta împotriva pirateriei în Africa de Vest, dar cauzele sale fundamentale trebuie abordate și trebuie asigurată o finanțare durabilă pentru a elimina complet amenințarea care se extinde și în alte regiuni ale lumii, a declarat pe 21 iunie 2023, Martha Pobee, subsecretar general al ONU pentru Africa la Departamentul Afaceri Politice și Consolidarea Păcii, precum și la Departamentul Operațiuni de Menținere a Păcii (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136382, postat pe 22 iunie 2023): În ciuda progreselor înregistrate în lupta împotriva grupărilor criminale maritime, incidentele de piraterie continuă să amenințe securitatea traficului maritim din regiune.

Din noiembrie 2022, a fost constatată scăderea constantă a incidentelor de piraterie din Golful Guineei, care s-a datorat în mare parte intervențiilor autorităților naționale și ale partenerilor regionali și internaționali: „Mijloacele de descurajare efective împotriva grupurilor criminale au fost întărite de operaționalizarea în curs a așa-numitei arhitecturi Yaoundé, înființată în 2013, odată cu semnarea Codului de Conduită aferent de către actorii din regiune”, a spus Martha Pobee, menționând că patru dintre cinci centre de coordonare interregională sunt acum operaționale. Aceste eforturi, inclusiv formarea de forțe operaționale navale comune, au îmbunătățit cooperarea și schimbul de informații, creând în același timp un proces centralizat pentru securitatea maritimă, care umple golurile de capacități naționale și regionale.

„Cu toate acestea, rămân lacune”, a avertizat Martha Pobee, cerând sprijin sporit pentru a compensa acese lacune, precum lipsa echipamentelor adecvate și a finanțării durabile pentru a asigura operaționalizarea deplină a Codului de Conduită în cazuri de piraterie. „Este esențial să abordăm rapid provocările care împiedică operaționalizarea completă a arhitecturii Yaoundé pentru a menține câștigurile actuale”, a avertizat ea. Evoluțiile înregistrate în 2022 sugerează că „incidențele se deplasează în mod regulat din apele Africii de Vest către sectorul maritim al Comunității Economice a Statelor Africii Centrale”, a adăugat ea. Din 2016 până în 2021, grupurile de piraterie din regiune și-au schimbat metodele, trecând spre pirateria de „răpire pentru răscumpărare”.

Un studiu al Programului Global de Crimă Maritimă al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a arătat că pirateria de tip „răpire pentru răscumpărare” a atins apogeul în 2020, cu aproximativ 140 de persoane răpite pe mare: grupurile de pirați operau fără discernământ, țintind nave de toate tipurile, inclusiv bărci de pescuit, și sporindu-și activitățile peste granițe. La acea vreme, mai multe cazuri au fost raportate la mai mult de 200 de mile marine de coastă. În acest context, numărul cazurilor de piraterie și jaf armat pe mare, inclusiv răpiri pentru răscumpărare, a scăzut de la 123 în 2020 la 45 în 2021, datorită eforturilor naționale, potrivit unui raport al Secretarului General al ONU. Studiul notează că efectul de descurajare a fost amplificat de desfășurarea de alte forte marine decât cele din Golful Guineei, în special de prezența continuă a navelor în cadrul operațiunii Uniunii Europene „Prezențe maritime coordonate”, nave care provin din Danemarca, Franța, Italia, Portugalia și Spania, precum și patrule regulate asigurate de marinele din Brazilia, Canada, India, Maroc, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite.

La rândul său, ONU este pregătită să ajute, a spus doamna Martha Pobee, subliniind eforturile în derulare – UNODC oferă, printre altele, sprijin tehnic și logistic patrulelor comune. Împreună, Oficiul Națiunilor Unite pentru Africa de Vest și Sahel (UNOWAS) și Biroul Regional al Națiunilor Unite pentru Africa Centrală (UNOCA) au dezvoltat un proiect interregional pentru a efectua o revizuire a Codului de Conduită, care va fi esențială în stimularea sprijinului pentru aceste activități într-un moment în care pirateria rămâne o amenințare pentru regiunea Golfului Guineei.

Națiunile implicate în lupta împotriva pirateriei din Golful Guineii trebuie mai întâi să actualizeze cadrele legale. În plus, întărirea coordonării dintre Centrul Interregional și parteneri rămâne vitală: actorii trebuie să abordeze cauzele fundamentale ale pirateriei pentru a elimina amenințarea. Pentru a elimina în mod eficient amenințarea reprezentată de piraterie și jaf armat pe mare, părțile interesate naționale, organizațiile regionale și subregionale și partenerii internaționali trebuie, de asemenea, să încerce în mod activ să abordeze problemele sociale, economice și de mediu subiacente, care stau la baza recrutării persoanelor în rețelele criminale maritime. În acest sens, ar fi important ca procesul de revizuire, atunci când va fi lansat, să se concentreze pe prevenire, să ia în considerare modalități de consolidare a angajamentelor mai participative ale comunităților în cauză și să producă date dezagregate cu privire la impactul criminalității maritime asupra femeilor, fetelor, bărbaților și băieților pentru a informa mai bine opțiunile și acțiunile politice legate de eradicarea pirateriei maritime: „Dacă nu se face nimic pe acest front, progresul general în combaterea acestei amenințări va fi limitat”, a mai avertizat Martha Pobee.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *