◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Cooperarea pentru apele interne și internaționale

În 2023, unele țări din Africa sub-sahariană au suferit din cauza excesului de apă, cum ar fi Sudanul de Sud, care ocupă locul șapte în clasamentul mondial al riscului de inundații, în timp ce țările din Cornul Africii au suferit de secetă persistentă și intensă, care a condus 26 de milioane de oameni într-o situație de foamete extremă (https://blogs.worldbank.org/fr/water/la-cooperation-pour-les-eaux-internationales-en-afrique-publie-son-rapport-annuel-2023): aceste fenomene sunt o sursă de insecuritate profundă a apei pentru zeci de milioane de africani care depind de râuri, lacuri și apele subterane pentru sănătatea și mijloacele lor de trai; șocurile climatice, tulburările economice și revoltele cauzate de conflicte agravează insecuritatea apei pe continentul Africa.

Cu toate acestea, oportunitățile oferite de resursele de apă ale Africii sunt considerabile și ar putea contribui la stimularea creșterii economice a acesteia. De acest lucru s-a ocupat Programul de Cooperare Internațională în Domeniul apei în Africa (CIWA), al Băncii Mondiale (BM) în cursul anului fiscal care s-a încheiat în iunie 2023, fapt reflectat în Raportul BM, ”L’eau ne connait pas des frontieres: proumouvoir la paix, la durabilité et l’échié en Afrique susaharienne” (”Apa nu cunoaște granițe: promovarea păcii, sustenabilității și echității în Africa subsahariană”).

Știind că în Africa, 90% din apă curge prin 63 de bazine hidrografice împărțite între mai multe țări, este esențial ca acestea din urmă să coopereze: adoptarea unor abordări durabile și concertate pentru gestionarea și dezvoltarea acestor resurse transfrontaliere ajută, de asemenea, la atenuarea tensiunilor geopolitice legate de competiția pentru resursele naturale și la promovarea adaptării și rezilienței la schimbările climatice.

Sprijinul CIWA pentru instituțiile transfrontaliere, în special pentru organizațiile bazinelor hidrografice și țările unde se află dispuse acestea, este în conformitate cu noua misiune a BM, de a crea o lume fără sărăcie pe o planetă locuibilă. Proiectele CIWA, producția de cunoștințe și investițiile au ajutat BM să-și sporească accentul pe durabilitate, rezistență la șocuri și incluziune pentru a promova mai bine bunurile publice globale.

 

Abordarea regională a apelor comune

Peste 40% dintre oamenii din Africa de Vest și Centrală – cea mai săracă regiune din lume – trăiesc sub pragul internațional de sărăcie de 1,90 dolari pe zi, iar un sfert dintre ei se află în Situații de Fragilitate, Conflict și Violență (FCV).

CIWA a lucrat pentru a umple golurile de cunoștințe și capacități ale regiunii, legate de managementul resurselor de apă, pentru a sublinia managementul durabil și dezvoltarea apelor subterane și pentru a identifica investițiile și acțiunile care trebuie întreprinse în acest domeniu. Într-o regiune caracterizată de inegalități între bărbați și femei, CIWA s-a străduit să promoveze participarea mai echitabilă a bărbaților și femeilor la procesul decizional privind aceste resurse.

11 țări din Africa de Est împart Nilul și bazinul acestuia. Fiecare dintre ele a elaborat un plan național ambițios de dezvoltare pentru a stimula creșterea economică și a combate sărăcia. Regiunea se confruntă, de asemenea, cu insecuritatea alimentară și a apei, cu violența și conflictele în creștere și cu efectele schimbărilor climatice.

Proiectele CIWA au contribuit la consolidarea capacităților de rezistență ale Africii de Est în fața schimbărilor climatice și au promovat dialogul între țările riverane și diplomația apei. CIWA lucrează pentru a atenua efectele în cascadă ale celei mai grave secete din Cornul Africii din ultimele patru decenii, care a strămutat milioane de oameni în Etiopia și Somalia. A lucrat în special pentru a consolida cunoștințele despre apele subterane, accesul la aceste resurse și pentru a îmbunătăți gestionarea acestora, precum și pentru a pune în aplicare inițiative regionale care vizează consolidarea capacităților de reziliență ale regiunii.

Africa de Sud se confruntă, între altele, cu o perioadă prelungită de secetă: CIWA a lucrat pentru a întări reziliența regiunii încercând să reducă riscurile transfrontaliere de secetă și încurajând gestionarea colaborativă a apelor partajate. Inițiativa de reziliență la secetă din Africa de Sud, de exemplu, a consolidat capacitățile de rezistență ale regiunii prin stabilirea unor mecanisme dinamice pentru a depăși efectele schimbărilor climatice și șocurilor economice associate pentru promovarea egalității între bărbați și femei, îmbunătățirea calității datelor și comunicarea beneficiilor cooperării

În 2022, CIWA a lansat Forumul Campionilor Masculini, un proiect inovator în care susținătorii bărbaților și ai egalității de gen s-au angajat să încurajeze alți bărbați să creeze spații mai echitabile pentru participarea femeilor la gestionarea apei. Proiectul Water Data Revolution a dezvoltat capacitatea de gestionare a apelor și a oferit instrumente gratuite sau la costuri reduse de analiză a datelor instituțiilor care se confruntă cu provocări informaționale în managementul apei transfrontaliere.

În cele din urmă, eforturile de comunicare ale CIWA au crescut conștientizarea publicului pentru o gestionare mai durabilă, bazată pe date și colaborare în domeniul apei transfrontaliere; CIWA intenționează să-și extindă acțiunea pe întreg continentul african, răspunzând cererii țărilor și instituțiilor regionale care doresc să îmbunătățească gestionarea apelor lor comune pentru a stimula dezvoltarea și creșterea economică și pentru a promova pacea și stabilitatea.

 

Consolidarea bunurilor publice regionale: biodiversitatea, reziliența, pacea și stabilitatea

Situațiile de Fragilitate, Conflict și Violență (FCV) slăbesc capacitățile de reziliență, împiedică eforturile de combatere a sărăciei, agravează degradarea mediului și afectează în special femeile și alte grupuri vulnerabile. Conflictele armate provoacă deplasări ale populației, adesea către comunități afectate de insecuritatea apei, ceea ce poate exacerba tensiunile.

CIWA operează în patru regiuni afectate de situații FCV deosebit de complexe: Cornul Africii, Sahelul de Vest și Central, Lacul Ciad și regiunea Marilor Lacuri. Programul a dezvoltat un cadru FCV care îi permite să identifice factorii de fragilitate susceptibili de a compromite cooperarea în domeniul apei, să definească măsuri adecvate de atenuare și să contribuie la consolidarea păcii și dezvoltării. CIWA urmărește, de asemenea, să consolideze rezistența la schimbările climatice, în special subliniind rolul esențial pe care îl pot juca apele subterane pentru a face față scăderii nivelului și volumului apelor de suprafață.

Se estimează că rezervele de apă din Sahel vor scădea cu aproape 70% până în anul 2100. Șocurile climatice ar putea arunca încă 13,5 milioane de sahelieni în sărăcie până în 2050, dacă nu sunt luate urgent măsuri de adaptare la climă. CIWA a redactat note tematice despre apele subterane, iar Inițiativa sa pentru apele subterane din Sahel a contribuit la generarea de cunoștințe despre aceste resurse, precum și la îmbunătățirea gestionării acestora.

Mijloacele de trai ale oamenilor – din pescuit, ecoturism sau silvicultură – depind de biodiversitatea și ecosistemele înfloritoare; datorită lipsei apei, biodiversitatea din Africa este amenințată: zeci de mii de specii de animale și plante dispar din cauza supraexploatării resurselor naturale, schimbărilor climatice și agriculturii pe scară largă. CIWA s-a străduit să reconcilieze mai bine proiectele și asistența tehnică cu obiectivele de conservare a biodiversității. A identificat punctele de convergență între gestionarea apelor transfrontaliere și conservarea biodiversității apelor dulci și a efectuat o evaluare a biodiversității în vederea dezvoltării cadrului de referință în acest domeniu.

 

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *