◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Un nou Centru Internațional va instrumenta dosare pentru crime de război în Ucraina

Oamenii legii din Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite au deschis un centru internațional pentru a construi dosare împotriva conducerii ruse, pentru invadarea Ucrainei din 2022. Autoritățile ucrainene examinează peste 93.000 de rapoarte de crime de război și au depus acuzații împotriva a 207 suspecți, în instanțele interne.

Făptuitorii ar putea fi judecați la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, care a cerut deja arestarea președintelui rus Vladimir Putin.

Dar din cauza unei lacune în Dreptul Internațional, nu există nicio instanță care să poată urmări în prezent crima de agresiune pentru invazia din 24 februarie 2022 în sine.

Noul Centru Internațional pentru Urmărirea Crimei de Agresiune (ICPA), tot de la Haga, va lucra alături de CPI, instanța mondială permanentă pentru crime de război, și va elimina această lacună legală.

Noul centru va colecta dovezi pentru posibile cazuri care ar putea fi instrumentate împotriva liderilor militari și politici ruși responsabili de război, a declarat procurorul superior al Ucrainei, Andriy Kostin: „Dacă crimele de agresiune nu ar fi fost comise, nu ar mai exista alte 93.000 de incidente de crime de război. Această zi „este dovada că înființarea unui tribunal special este acum inevitabilă”.

Potrivit EURACTIV, centrul va fi efectiv precursorul unui tribunal special pentru agresiune și este sprijinit de Uniunea Europeană, Statele Unite și o echipă comună de anchetă pentru Ucraina,.

Statele Unite vor aduce probe și detașează un procuror special, Jessica Kim, la Haga. Kim va avea acces neîngrădit la corpul substanțial de expertiză și resurse „pe care Departamentul le-a adunat ca răspuns la războiul ilegal de agresiune al Rusiei. Susținem toate eforturile. ..pentru a asigura responsabilitatea și justiția împotriva Rusiei pentru comiterea acestui război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat procurorul general adjunct Kenneth Polite, referindu-se la Departamentul de Justiție al SUA.

„Susținem toate eforturile. ..pentru a asigura responsabilitatea și justiția împotriva Rusiei pentru comiterea acestui război de agresiune împotriva Ucrainei.”

Kievul și aliații săi occidentali îl acuză pe președintele rus Putin de tactici barbare și de acapararea de pământ în stil imperialist în Ucraina. Rusia neagă atacarea civililor sau săvârșirea crimelor de război.

Ucraina dorește ca crimele de agresiune să fie audiate la un tribunal special, idee susținută de majoritatea țărilor Uniunii Europene, Statele Unite și Marea Britanie, printre altele. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *