◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Maria Malița – un nume de artistă de care sigur veți mai auzi

La sediul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” s-a deschis expoziția de fotografie „Deziluzie”, realizată de Maria Malița.

Artista realizează o veritabila hartă a sentimentelor în urma unor evenimente de factură emoțională din viața sa.

Sugestiv intitulată „Deziluzie”, expoziția își propune să descrie o perioadă dificilă pe care artista a traversat-o, făcându-ne martori la această paletă de stări, gânduri, iluzii și dezamăgiri printr-o suită de imagini cu o cromatică rafinat gândită, înfățișând obiecte cu semnificații simbolice.

Demersul plastic al artisteia este unul de mare profunzime, Maria Malița reușind să emoționeze și să convingă publicul participant despre autenticitatea trăirilor sale, creând prin ansamblul expoziției cronica unor stări uneori duale, de cele mai multe ori antagonice, de la mirajul unor promisiuni nerealizate la speranța unor asteptări mult dorite, de la dorința împlinirii unui vis la lipsa de speranță.

Asemeni unui dialog între sentiment și rațiune, artista își introspectează propriile sentimente și gânduri radiografiind un episod al vieții sale trăit cu o intensitate puternică.

Ca într-o scenă terapeutică, artista exorcizează paleta negativă a unor trăiri dramatice, reușind prin acest demers artistic să pună capăt acestui labirint emoțional din care în final reușește să iasă învingătoare și să privească din nou cu speranță în viitor.

Este, totodată, și o pledoarie spre speranța de a lupta și spre eliberarea de atașamente toxice, o pledoarie spre a găsi în propria ființă un echilibru interior ce te face capabil să mergi mai departe fără a mai fi dominat de unele experiențe negative din trecut.

Modul de realizare plastic susține întregul eșafodaj de reflexii și proiecții ale plasticienei prin utilizarea unor metafore vizuale pornind de la obiecte foarte diverse din universul apropiat.

Astfel lucrări ca „Spărgătorul de vise”, remarcabil prin puterea de sugestie imagistică, „Piromanul dinăuntru”, dezvăluind o viziune de abordare suprarealistă sau „Vrăjeala”, care ne prezintă o păpușă țintuită și legată la ochi transmit un strigăt de alarmă ce ne trimite la Edvar Munch și la celebra sa creație.

Foarte sugestive pentru confesiunea sa o reprezintă și creațiile „Vorbe, vorbe”, „Jumătate plin” și „Ghicitoare”, imagini cu conotații simbolice reflectând prin multitudinea și sugestivitatea metaforelor vizuale viziunea conceptuală a creatoarei.

Folosind mai multe medii vizuale de expresie, artista ne introduce în universul său tematic și prin intermediul a două proiecții video, ce exprimă vulnerabilitatea ființei umane în fața unor deziluzii capabile să o dezechilibreze.

Creatoarea excelează în  mijloacele de exprimare plastică, realizând light paintinguri inspirate și sugestive pentru mesajul transmis.

Cromatica aleasă potențează sensul întregii expoziții,  o confesiune pe care Maria Malița o face celor ce poposesc în spațiul elegantei si rafinatei galerii de artă cu geamuri mari și cu o priveliște într-o relaxantă gradină, ce redă prin multitudinea copacilor și vegetația cu aer sălbatic un mic colț de pădure.

Artista Maria Malița emoționează și convinge privitorii prin inedit și autenticitatea redării trăirilor, aducând într-o manieră originală propria perspectivă și sensibilitate:

„Am transcris cu ajutorul luminii, am pictat cu ea deziluzia profundă în care orice lucru banal, orice obiect ce ne înconjoară poate să doară”, afirmă plasticiana.

 

Speranța Ștefănescu

critic de artă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *