◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

OMS. Efectele apei insalubre

Accesul mai bun la apă

Jumătate din populația lumii nu are încă acces adecvat la apă sigură, canalizare și igienă (WASH), ceea ce ar fi putut duce la evitarea a cel puțin 1,4 milioane de decese în 2019, potrivit unui raport al OMS, ”Burden of Disease Attributable to Safe Water, Sanitation and Hygiene” (”Povara bolilor care poate fi atribuită apei sigure, salubrității și igienei”), dat publicității pe  29 iunie 2023 (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136542): „Odată cu creșterea riscurilor pentru sănătate, asociate cu apa și igiena nesigure, observate în prezent din cauza conflictelor, apariției rezistenței antimicrobiene, reapariției punctelor fierbinți de holeră și a amenințărilor legate de schimbările climatice, imperativul de a investi în apă este mai puternic ca niciodată”, a spus dr. Maria Neira, director al Departamentului de Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate la OMS. „Am văzut îmbunătățiri ale nivelurilor de servicii pentru apă potabilă, canalizare și igienă în ultimii 10 ani, dar progresele sunt inegale și insuficiente”, a adăugat ea.

Situația din 2019, analizată în raportul citat, prezintă estimări ale poverii bolilor atribuite apei, salubrității și condițiilor insalubre înregistrate în 183 state membre OMS, dezagregate pe regiuni, vârstă și sex și analizează patru rezultate ale analizelor de săănătate realizate de persoanele în cauză: diaree, infecții respiratorii acute, subnutriție și helmintiaza transmisă prin sol.

Bolile diareice au reprezentat cea mai mare parte a poverii atribuibile, cu peste un milion de decese. Al doilea cel mai mare contributor la numărul mare de decese au fost infecțiile respiratorii acute cauzate de igiena necorespunzătoare a mâinilor, ceea ce a condus la 356.000 de decese.

În rândul copiilor sub cinci ani, riscurile pentru sănătate legate de apa, salubritatea și igiena nesigure au fost responsabile pentru 395.000 de decese, reprezentând 7,6% din toate decesele din această grupă de vârstă. Aceasta a inclus 283.000 de decese din cauza diareei și 112.000 de decese din cauza infecțiilor respiratorii acute. Aceste boli sunt principalele două cauze de deces la copiii sub cinci ani din întreaga lume.

Au fost observate disparități semnificative între regiuni și grupuri de venituri. Mai mult de trei sferturi din toate decesele atribuite apei, canalizării și igienei nesigure au avut loc în regiunile OMS din Africa și Asia de Sud-Est, în timp ce 89% dintre decesele atribuibile au provenit din țări cu venituri mici și medii. Cu toate acestea, chiar și țările cu venituri mari sunt expuse riscului, deoarece 18% din povara bolilor diareice ar putea fi evitată prin practici îmbunătățite de igienă a mâinilor.

Efectele apei și igienei nesigure asupra sănătății sunt vaste și depășesc boala, afectând bunăstarea socială și mentală. În plus, este posibil ca schimbările climatice să agraveze multe boli și riscuri legate de apa nesigură, salubritate și igiena, care nu sunt pe deplin luate în considerare în estimările actuale.

 

Femeile și fetele sunt principalele victime

La nivel global, femeile au mai multe șanse să fie responsabile pentru a aduce apă pentru gospodării, iar fetele își asumă această responsabilitate două ori mai probabil decât băieții și petrec mai mult timp făcând asta în fiecare zi, potrivit unui nou raport publicat  de UNICEF și OMS pe 6 iulie 2023 (https://news.un.org/fr/story/2023/07/1136672): intitulat ”Progress on Household Drinking Water, Sanitation and Hygiene (WASH) 2000-2022: A Particular Focus on Gender” (”Progres în ceea ce privește apa potabilă, salubritatea și igiena menajeră (WASH) 2000-2022: un accent deosebit pe gen”), oferă prima analiză aprofundată a inegalităților de gen pe mapamond în ceea ce privește apa potabilă, salubritatea și igiena. De asemenea, raportul menționat observă că femeile și fetele sunt mai predispuse să se simtă în siguranță atunci când folosesc toaletele în afara casei și să simtă în mod disproporționat impactul igienei deficitare: „Fiecare pas pe care îl face o fată pentru a aduce apă este la un pas de învățare, joacă și siguranță… Abordarea nevoilor fetelor în conceperea și implementarea programelor de apă potabilă, salubritate și igienă este esențială pentru obținerea accesului universal la apă și canalizare și pentru realizarea egalității de gen și abilitare”, a declarat Cecilia Sharp, Director WASH și CEED la UNICEF.

Potrivit raportului, la nivel global, 1,8 miliarde de oameni trăiesc în gospodării fără alimentare cu apă potabilă. Femeile și fetele cu vârsta de 15 ani și peste sunt responsabile în primul rând pentru colectarea și transportul apei în 7 din 10 dintre aceste gospodării, comparativ cu 3 din 10 gospodării pentru omologii lor de sex masculin. Fetele sub 15 ani (7%) au, de asemenea, mai multe șanse decât băieții sub 15 ani (4%) să aducă apă. În cele mai multe cazuri, femeile și fetele parcurg distanțe mai mari pentru apa decât pentru educație și petrecere a timpului liber, expunându-se la riscul de vătămare fizică și pericol în acest proces.

Raportul arată, de asemenea, că mai mult de jumătate de miliard de oameni încă împart instalațiile de salubritate cu alte gospodării, compromițând intimitatea, demnitatea și siguranța femeilor și fetelor: de exemplu, sondaje realizate în 22 de țări ale planetei arată că, în cadrul gospodăriilor cu toalete comune, femeile și fetele au mai multe șanse decât bărbații și băieții să nu se simtă în siguranță atunci când merg singure noaptea la toaletă și să se confrunte cu hărțuirea sexuală și alte riscuri de siguranță. În plus, serviciile inadecvate de apă curată, salubritate și igienă cresc riscurile pentru sănătate pentru femei și fete și limitează capacitatea acestora de a-și gestiona problemele specifice de gen (ex, ciclul lunar). Dintre cele 51 de țări pentru care sunt disponibile date, femeile și adolescentele din cele mai sărace gospodării și persoanele cu dizabilități sunt primele care nu au un loc privat unde să se spele și să se schimbe. „Cele mai recente date ale OMS arată o realitate dură: 1,4 milioane de vieți sunt pierdute în fiecare an din cauza lipsei de apă, canalizare și igienă”, a declarat dr. Maria Neira, directorul Departamentului de Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate al OMS. „Femeile și fetele nu numai că se confruntă cu boli infecțioase legate de apa potabilă, salubritatea și igiena menajeră, cum ar fi diareea și infecțiile respiratorii acute, dar se confruntă și cu riscuri suplimentare pentru sănătate, deoarece sunt vulnerabile la hărțuire, violență și răni, atunci când trebuie să-și părăsească casele pentru a lua apă sau pentru a folosi toaleta”, a ami spus dr. Maria Neira.

Rezultatele arată apoi că lipsa accesului la igienă afectează, de asemenea, în mod disproporționat femeile și fetele: în multe țări, femeile și fetele sunt în primul rând responsabile cu treburile casnice și îngrijirea celorlalți – inclusiv curățarea, pregătirea hranei și îngrijirea bolnavilor – care probabil le expune la boli și la alte riscuri pentru sănătate fără protecția spălării mâinilor. Timpul suplimentar petrecut în treburile casnice poate limita, de asemenea, șansele fetelor de a termina liceul și de a găsi un loc de muncă.

În 2023, cca 2,2 miliarde de oameni – sau 1 din 4 – încă nu aveau apă potabilă gestionată în siguranță acasă și 3,4 miliarde de oameni – sau 2 din 5 persoane pe glob – nu au instalații sanitare gestionate în siguranță. Aproximativ 2 miliarde de oameni – sau 1 din 4 persoane – nu se pot spăla pe mâini cu apă și săpun acasă.

Raportul constată unele progrese în vederea realizării accesului universal la apă potabilă sigură, canalizare și igienă. Între 2015 și 2022, accesul gospodăriilor la apă potabilă gestionată în condiții de siguranță a crescut de la 69% la 73%; igienizarea gestionată în siguranță a crescut de la 49% la 57%; iar serviciile de salubritate de bază au crescut de la 67 la 75%. Dar, atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă de acces universal la apă potabilă gestionată în condiții de siguranță, salubritate și servicii de igienă de bază până în 2030 va necesita o creștere de șase ori a ratelor actuale de progres,precum și o creștere de trei ori pentru serviciile de salubritate de bază. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a se asigura că progresul în domeniul apei potabile, salubrității și igienei contribuie la egalitatea de gen, inclusiv integrarea considerațiilor de gen în programele și politicile de apă potabilă, salubritate, colectarea și analiza datelor dezagregate, pentru a aborda mai bine nevoile specifice ale femeilor și fetelor, precum și ale altor grupuri vulnerabile.

 

Recomandări

Pentru a reduce povara bolilor atribuită apei, canalizării și igienei nesigure, OMS îndeamnă guvernele să întreprindă următoarele acțiuni cu sprijinul agențiilor ONU, partenerilor multilaterali, sectorului privat și organizațiilor societății civile:

 

 Accelerați radical acțiunile pentru a face ca apa curată, salubritatea și igiena să devină o realitate pentru toți. Revizuirea cuprinzătoare la jumătatea perioadei a Deceniului Internațional de Acțiune pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă obligă guvernele țărilor lumii să se angajeze din nou să accelereze progresul către accesul universal la serviciile de apă, apă potabilă, salubritate și igienă.

 Concentrați eforturile asupra celor mai săraci și dezavantajați. Povara unor boli este în mare măsură determinată de accesul inadecvat la apă în țările cu venituri mici și medii, iar estimările naționale privind accesul la apă potabilă sigură, canalizare și igienă ascund adesea disparități în interiorul țărilor. Accesul la apă potabilă, salubritate și servicii de igienă este, în general, mai redus în rândul populațiilor rurale și al grupurilor socio-economice defavorizate. Chiar și în țările cu venituri mari, unde accesul la apă potabilă și la servicii de canalizare gestionate în condiții de siguranță este în general mare, unele comunități marginalizate sunt sub deservite și se confruntă cu riscuri mai mari.

 Adaptarea sistemelor naționale de supraveghere pentru a îmbunătăți datele privind expunerea populației la servicii gestionate în siguranță. Datele privind nivelurile ridicate ale serviciilor de apă, canalizare și igienă rămân limitate în multe țări. Guvernele ar trebui să adapteze sistemele naționale și locale de supraveghere ținând cont de nivelurile mai ridicate de servicii cerute în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, permițând o reflectare mai precisă a poverii totale de boli asociate cu apă, salubritate și igiena deficitare.

 „Este clar că accesul insuficient la apă potabilă sigură, servicii de canalizare și igienă corespunzătoare continuă să prezinte un risc semnificativ pentru sănătate, în special pentru populațiile cele mai vulnerabile. Beneficiile pentru sănătate, așa cum sunt cuantificate în raport, sunt imense: prioritizarea celor mai nevoiași nu este doar un imperativ moral; este esențial să abordăm povara disproporționată a bolilor cauzate de apa insalubră în țările cu venituri mici și medii, precum și în rândul grupurilor marginalizate din țările cu venituri mari”, a declarat Bruce Gordon, șeful departamentului de apă, salubritate, igienă și sănătate al OMS.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *