◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro09.05.2024

Profil medical. Dr Tona Jorgaq, medic primar ortoped din Oradea

Oricare bolnav are speranța vindecării, iar credința că medicul ales pentru însănătoșire este priceput, pasionat și devotat vocației. Încrederea în medic îl determină să fie optimist și să-și reconstruiască un echilibru emoțional. Aducerea la normalitate a unui bolnav se configurează din vocația implicită a medicului și răspunsul emoțional al pacientului la procesul de vindecare.

„Medicul de oase” este unul dintre cei mai solicitați, prin frecvența accidentelor de circulație, practicarea sporturilor, diferite incidente, dar mai ales degradarea osoasă prin necesitatea unor intervenții de montare la încheieturi (șold, genunchi, umăr) a unor proteze. Tehnica medicală a ajuns la asemenea performanțe, încât reușitele medicale recuperează în mare măsură și asigură integrarea oamenilor însănătoșiți în viața normală. Se fac intervenții minim invazive (tăieturi mici și ușor vindecabile), cu sprijinul roboților ori a altor dispozitive de înaltă perfecțiune. În spatele acestora se află medicul specialist în ortopedie (ortopedul, cum i se spune), cel cu mâna puternică, cu degetele fine și mișcări de pianist, plus o minte înzestrată cu înțelepciunea dobândită în studii de specialitate profesionalistă.

Mi-a fost dat să am în familie o asemenea problemă ortopedică ce necesita intervenția medicală. E vorba de o operație chirurgicală cu implant de proteză la șold. Care este cel mai recomandat medic pentru asemenea operație? Răspunsul frecvent a fost medicul primar, dr. TONA JORGAQ. Specialitatea: ortopedie, ortopedie – traumatologie. De la un spital din Oradea. Consultare pe site: „Soluții medicale integrate și complete realizate de o echipă dedicată, condusă de Dr Tona medic chirurg ortoped”. Specializări în România și Franța. Experiență de peste 15 ani”. „Coxartroza este tratată în premieră la Oradea prin Artroplastie totală de șold prin protezare simultană bilaterală cu abord direct anterior minim invaziv”.

Așa l-am cunoscut pe dr. TONA JORGAQ. Ce e cu numele?! Este albanez, stabilit în Oradea, are două fetițe adorabile, vorbește foarte bine românește. A dobândit specializarea, prin studii temeinice, în străinătate („s-a specializat câțiva ani la Spitalul Universitar Dijon, în protezarea șoldului prin tehnica abordului anterior minim invaziv”), iar autoritatea sa în ortopedie și-a dobândit-o prin reușitele medicale, precum și prin prestigiul în fața contingentului de medici ortopezi din țara noastră și de la congresele europene:

– Domnule doctor, venim din Arad, încântați de reușitele dvs. medicale în operațiile de șold, mă rog, montarea de proteze.

Mă bucur că numele meu a devenit renume și la Arad. Toți colegii mei de aici sunt foarte buni specialiști. Fiecare dintre dânșii are depline reușite medicale. Poate că exotismul numelui meu mă face atrăgător.

În față aveam un bărbat elegant în ținută, frumos, cu o vorbă românească liniștită, o privire calmă și o gestică aleasă, atent cumpătată, afișând un interes sporit pentru explicarea intervenției medicale și determinarea corectă a diagnosticului. A recurs la calculator pentru explicații, la modalitatea de montare a protezei de șold, prin operație minim invazivă și alte elemente administrative (internare, analize, costuri, recuperare). Ne-a convins!

Poate cititorii sunt curioși ce a urmat. Unii ar căuta să identifice eșecuri. Telefon postoperator: dr. Tona, operația a decurs firesc, după două – trei zile, urmează externarea și recuperarea.

La vizita de control, după șase săptămâni, același zâmbet larg, aceeași atitudine binevoitoare, aceleași răbdătoare explicații privind recuperarea deplină, aceeași generozitate, aceeași comunicare expresivă și cu încărcătură emoțională. Câtă încredere îți induce o asemenea atitudine ? Câtă umanitate emană un asemenea om, în care fiecare își pune speranța de a fi sănătos și de a nu deveni povară pentru familie! Un asemenea medic a devenit model nu numai de medic, ci un model de om, care și-a înțeles menirea de a fi util celorlalți și a le alcătui încrederea în capacitatea actului medical de a fi în favoarea pacientului. Acest medic poartă numele din titlu, adică dr. TONA JORGAQ, din Oradea. Am lecturat alte opiniile pe site: „Eu îl numesc Doctorul cu mâini de aur, Dr. Tona este deosebit în comunicare și operația este foarte reușită, totul este la superlativ, împreună cu întreaga echipa cu care lucrează” (Stoica); „este un medic ortoped excelent, pe aceasta cale doresc să-i mulțumesc pentru pricepere și devotament de care a dat dovadă. Este cu multă răbdare, știe să explice pe înțelesul bolnavului tot ce trebuie să știe despre intervenția chirurgicală și tratamentul recuperator.” (Feher); „Un om deosebit, un profesionist un fin psiholog, … Un alt lucru pe care doresc să îl evidențiez este că dă dovadă de multă empatie în relația cu pacienții. (V. Surduc).

Acest profil nu constituie o promovare imagistică, ci o relatare a faptelor medicale ale unui specialist care aduce atâtea bucurii într-o vreme în care au loc atâtea evenimente triste și dramatice.

      Anton ILICA/ UZPR, Filiala Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *