◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.10.2024

FAO. Variațiile indicelui prețurilor produselor alimentare

În ciuda unei ușoare creșteri a prețurilor cerealelor în decembrie 2023, indicele prețurilor mondiale a încheiat anul 2023 cu aproximativ 15% sub nivelul său din anul 2022, a declarat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), menționând că prețurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023 față de 2022, cu un declin marcat pentru uleiurile vegetale și cereale (https://news.un.org/fr/story/2024/01/1142127): indicele prețurilor calculat de FAO, care urmărește cele mai comercializate produse alimentare din lume, a fost în medie de 118,5 puncte în decembrie 2023, o scădere de 1,5% față de noiembrie 2023 și de 10,1% față de decembrie 2022.

Indicele prețurilor alimentelor calculat de FAO este astfel în scădere cu 15,4% pe parcursul anului 2023 pentru cereale, „reflectând piețele mondiale bine aprovizionate”, în contrast cu creșterea prețurilor în 2022, legată de războiul din Ucraina.

 

Preocupări legate de prețul orezului

Din această tendință de scădere, doar indicele FAO al prețului orezului a crescut cu 21% în această perioadă, în mare parte din cauza preocupărilor legate de impactul potențial al fenomenului meteorologic El Niño asupra producției globale și din cauza restricțiilor la export impuse de India.

În decembrie 2023, indicele FAO al prețurilor orezului a crescut cu 1,6% față de nivelul din noiembrie 2023: „Cotațiile indexului au susținut această creștere, ca răspuns la achizițiile unor cumpărători asiatici și la reducerea concurenței dintre exportatori din cauza restricțiilor la export impuse de India și a livrărilor strânse din Vietnam”, a detaliat FAO.

În general, anul 2023 s-a încheiat cu prețurile la cereale în creștere cu 1,5% față de noiembrie 2023. După o scădere timp de patru luni consecutiv, prețurile de export ale grâului au crescut în decembrie 2023, susținute de întreruperile logistice legate de vreme la unii mari exportatori și de tensiunile din Marea Neagră, pe fondul cererii puternice.

Cealaltă creștere observată de FAO se referă la prețurile la produsele lactate, care au crescut cu 1,6% în decembrie 2023 față de noiembrie 2023, dar rămânând în același timp cu 16,1% mai mici decât valoarea din decembrie 2022. Creșterea lunară a fost determinată de cotațiile mai mari la unt și brânză, susținute de vânzări interne puternice în Europa de Vest, în perioada premergătoare sărbătorilor de sfârșit de an. În același timp, cererea globală puternică la import a dus la o creștere a prețurilor internaționale la laptele praf integral.

 

Reluarea creșterii prețurilor zahărului

Cea mai mare scădere a prețurilor vine de la uleiurile vegetale, care au scăzut cu 32,7% în 2023, față de 2022, reflectând „o încetinire a cererii din sectorul biodieselului, precum și condițiile meteorologice îmbunătățite în principalele zone de creștere a trestiei de zahăr în Brazilia”.

Zahărul este singura producție care a scăpat de declinul general anual, cu o creștere de 26,7%, dar și prețul zahărului a început să scadă în decembrie 2023, cu 16,6% față de noiembrie 2023, atingând „cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni”. Scăderea prețurilor zahărului s-a datorat „în principal, ritmului susținut de producție din Brazilia, precum și reducerii utilizării trestiei de zahăr pentru producția de etanol în India”, subliniază FAO.

În plus, prețurile la carne au scăzut cu 1% față de noiembrie 2023, atingând un nivel cu 1,8% mai mic decât în decembrie 2022, cauzate de cererea scăzută continuă pentru importurile de carne de porc în Asia. Interesul regional pentru carnea de vită și carnea de pasăre a scăzut, de asemenea, în ciuda abundenței livrărilor exportabile din marile regiuni producătoare.

 

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *