◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

„Sărat, printre genele tale”, la Casa Pianului „Jacques Faix”, din Arad

În 1870 s-a născut chiar în Casa Pianului  – muzeul din Arad ce-i poartă azi numele – viitorul constructor de talie internațională de piane, pionier în arta fotografică, Jacques Faix .

La 19 ani, Jacques Faix a plecat la Viena  unde  șapte ani  și-a desăvâr-șit ucenicia cu cel mai renumit constructor de piane din Viena, Anton Pokorny.

Reîntors acasă a deschis prima și singura fabrică de piane din România, a fondat primul Foto Club din Arad și a organizat numeroase concerte cu unii dintre cei mai renumiți compozitori și instrumentiști ai vremii.

Jacques Faix a devenit un ferment cultural  în jurul căruia au gravitat marii muzicieni ai vremii…

După 100 de ani, un arădean descoperă și reabilitează Casa Pianului, încercînd să-i redea strălucirea.

Noul proprietar reînnoadă tradiția și organizează periodic în această casă, concerte, evenimente culturale de ținută, după modelul celor organizate odinioară de Jacques Faix.

În restul zilelor,  Casa „Faix” este muzeu.

Casa Pianului „Jacques Faix” din Arad  va găzdui duminică, 10 septembrie 2023, la ora 19.00, recitalul de poezie al Luciei Bibarț, „Sărat, printre genele tale”.

Poezia va fi completată de muzică interpretată de tânărul pianist arădean, absolvent de Master Class, Dragoș Mihăilescu.

Pianistul va avea  trei intervenții, momentul de aur constituindu-l interpretarea la pianul istoric a unei piese clasice.

Construit în data de 30 Octombrie 1903, Pianul lui Faix va împlini în luna Octombrie 2023, 120 de ani!

Accesul publicului  la recital se va face cu invitații.

Spectacolul va beneficia de transmisiune live.

Să ne bucurăm împreună! Cultura unește!

Jacques Faix- Casa Pianului din Arad

   În 1870 se naște chiar în Casa Pianului-muzeul de azi-, Jacques Faix – viitorul constructor de piane și pionier în arta fotografică picturalistă de talie internațională- într-o familie cu origini probabil franceze, despre care se presupune că a venit din Slovacia.

   Jacques Faix și-a făcut ucenicia în atelierul de tâmplărie al bunicului său pentru a absolvi școala de arte și meserii din Arad, același atelier în care, timp de doi ani, fusese ucenic și cel care avea să devină cunoscutul pictor Munkácsy Mihály.

   La 19 ani a plecat la Viena unde timp de șapte ani și-a continuat ucenicia la cel mai renumit constructor de piane din Viena, Anton Pokorny.

  După ce a studiat la Viena la sfârșitul secolului al XIX-lea, Jacques  Faix a revenit la Arad (1901) la cererea directorului Conservatorului din Arad, a deschis prima și singura fabrică de piane din România, a fost membru fondator al primului Foto Club și a organizat numeroase concerte cu unii dintre cei mai renumiți compozitori și instrumentiști ai vremii. Practic a format un nucleu artistic care a contribuit la dezvoltarea culturală a orașului.

   Un arădean contemporan cu noi, Mihai Săcui, avea să descopere  într-un mod surprinzător că este tocmai proprietarul casei în care Jacques Faix a locuit cu atâta timp în urmă, locul în care a avut fabrica de piane. A devenit din ce în ce mai fascinat de poveste, astfel că a pornit un proiect pentru a-l promova și pentru a continua ceea ce pornise Faix. Arădeanul a reabilitat cu maximă migală imobilul și a înființat o asociație care dorește să reproducă acea boemie din secolul trecut, când se formase în orașul nostru un soi de „hub” al iubitorilor de arte.

   Faix Jacques s-a născut, a locuit și a creat în casa de pe strada Episcopiei nr. 25, din Arad, până în anii ’50, când a murit.      Proprietatea a rămas apoi în posesia soției sale, în anii ’70 a fost naționalizată, iar mai târziu statul român a despăgubit moștenitorii. De atunci, imobilul a fost împărțit în mai multe apartamente improvizate, iar după Revoluție, ele au fost vândute pe bucăți.

   Mihai Săcui, proprietarul de azi, fascinat de istoria clădirii și în special de personalitatea lui Jacques Faix, a dorit să dea din nou strălucire casei, astfel că a înființat o asociație, după care a trecut la partea cea mai meticuloasă: reabilitarea.

   Pianul istoric aflat acum în Casa Pianului a fost construit de Jacques Faix în anul 1903, are , în luna Octombrie  2023 împlinește 120 de ani.

   În această casă se organizează, periodic, concerte și alte evenimente culturale de ținută, după modelul celor organizate odinioară de Jacques Faix, în restul zilelor putând fi vizitată ca muzeu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *