◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Raport UNESCO. Majoritatea jurnaliștilor
de mediu au fost atacaţi din cauza muncii lor. Dezinformarea legată de climă, „dezlănțuită
pe rețelele de socializare”

Un nou raport publicat de UNESCO avertizează asupra creșterii violenței și intimidării cu care se confruntă jurnaliștii care relatează despre mediu și perturbarea climatului. Cel puțin 749 de jurnaliști sau entități mass-media care relatează despre probleme de mediu au fost vizate de atacuri în ultimii 15 ani, iar dezinformarea online a crescut dramatic în această perioadă. UNESCO solicită un sprijin mai puternic pentru jurnaliștii de mediu și o mai bună reglementare a platformelor digitale. „Fără informații științifice de încredere despre criza de mediu în curs de desfășurare, nu putem spera să o depășim. Și totuși, jurnaliștii pe care ne bazăm pentru a investiga acest subiect și pentru a ne asigura că informațiile sunt accesibile se confruntă cu riscuri inacceptabil de mari în întreaga lume, iar dezinformarea legată de climă este dezlănțuită pe rețelele de socializare. De Ziua Mondială a Libertății Presei, trebuie să ne reafirmăm angajamentul de a apăra libertatea de exprimare și de a proteja jurnaliştii din întreaga lume”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO.

 

Rată şocantă a impunităţii: aproape 90%

În raportul Press and Planet in Danger, analiza UNESCO a evidențiat cazuri în care jurnaliști și instituții de știri care au relatat despre probleme de mediu au fost vizați de crimă, violență fizică, detenție și arestare, hărțuire online în perioada 2009- 2023. Peste 300 de atacuri au avut loc în perioada 2019-2023 – o creștere cu 42% față de perioada precedentă de cinci ani (2014-2018). Documentul subliniază că problema este globală, atacuri având loc în 89 de țări din toate regiunile lumii.

Observatorul UNESCO al jurnaliştilor victime înregistrează uciderea a cel puţin 44 de jurnalişti care au investigat probleme de mediu în ultimii 15 ani, dintre care doar 5 au dus la condamnări – o rată şocantă a impunităţii, de aproape 90%. Dar raportul a constatat că și alte forme de atac fizic au fost predominante, cu 353 de incidente. De asemenea, a constatat că atacurile s-au dublat în ultimii ani, crescând de la 85 în 2014-2018 la 183 între 2019-2023.

Într-o consultare a peste 900 de jurnaliști de mediu din 129 de țări, efectuată de UNESCO în martie 2024, 70% au raportat că au suferit atacuri, amenințări sau presiuni legate de relatarea lor. Dintre aceștia, doi din cinci au suferit ulterior violență fizică.

Pe lângă atacurile fizice, o treime dintre jurnaliștii chestionați au declarat că au fost cenzurați, iar aproape jumătate (45%) au spus că s-au autocenzurat atunci când au acoperit temele de mediu, din cauza fricii de a fi atacați, de a-și expune sursele sau din cauza conștientizării faptului că relatările lor au intrat în conflict cu interesele părților interesate în cauză. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *