◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.05.2024

Mondializare. Vremuri critice

BRICS este în creștere ușoară…

Ponderea BRICS în producția globală a crescut de la 32% la 37% în urma expansiunii grupului, estimează Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Analiștii de la Digital Bank BRICS sunt încrezători că influența grupului asupra OMC și a Fondului Monetar Internațional va continua să crească. Experții avertizează că împărțirea economiei globale în două blocuri – BRICS și G7 – poate crea mai multe bariere comerciale și poate crește tensiunile geopolitice.

Câțiva dintre actualii membri BRICS sunt exportatori cheie de factori energetici – Brazilia și Federația Rusă de exemplu – ceea ce evidențiază rolul geostrategic al grupului în economia global.

În viitor, grupul BRICS va fi în mai mare măsură în centrul atenției comerțului global cu energie și va influența lanțurile industriale globale și cooperarea internațională în domeniul energetic.

 

„Ordinea mondială este din ce în ce mai fragilă”

Agențiile de informații americane atrag atenția că SUA și lumea se confruntă cu o „ordine mondială din ce în ce mai fragilă”, tensionată de competiția marilor puteri, provocările transnaționale și conflictele regionale, conform unui raport prezentat în Congres (Raport al agențiilor de informații din SUA. Ordinea mondială este „din ce în ce mai fragilă” – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro): documentul s-a concentrat în mare parte pe amenințările din partea Chinei și Rusiei, cei mai mari rivali ai Statelor Unite, la mai bine de doi ani după ce Rusia a lansat invadarea Ucrainei, și a subliniat riscurile unui conflict mai larg legat de campania Israelului împotriva Hamas în Gaza, după atacurile din 7 octombrie 2023.

China oferă Rusiei asistență economică și de securitate în timp ce aceasta duce război în Ucraina, sprijinind baza industrială a Rusiei, se arată în raport. De asemenea, China ar putea folosi tehnologia pentru a încerca să influențeze alegerile din SUA din acest an.

În mărturia în fața Comisiei de Informații din Senat, directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines a cerut parlamentarilor să aprobe mai multă asistență militară pentru Ucraina.

Directorul Agenției Centrale de Informații, William Burns, a spus că sprijinul continuu pentru Ucraina va trimite Chinei un mesaj despre agresiunea față de Taiwan sau în Marea Chinei de Sud: „Evaluarea noastră este că liderul chinez Xi Jinping a fost trezit de la realitate de ceea ce s-a întâmplat. … Nu se aștepta ca Ucraina să reziste cu curajul și tenacitatea pe care le-au demonstrat ucrainenii”.

Directorul FBI, Christopher Wray, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „implicațiile terorismului din potențiala țintire a vulnerabilităților de la graniță”, menționând amenințările tot mai mari din partea americanilor inspirați de grupuri islamiste și alți militanți străini, de la atacul Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie 2023.

 

Situația fuziunilor și achizițiilor

În 2024, volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor ar urma să crească cu 50% comparativ cu 2023, pe măsură ce se reduc îngrijorările cu privire la costurile de finanţare, inflaţie şi recesiune, susţin analiştii de la Morgan Stanley, care se aşteaptă ca Europa şi America de Nord să fie regiunile care vor beneficia cel mai mult de reluarea activităţilor de tip fuziuni şi achiziţii, dar şi perspectivele pentru India, Australia, Coreea de Sud, Japonia şi ţările ASEAN arată favorabil (https://adevarul.ro/economie/analistii-anticipeaza-o-crestere-de-peste-50percent-a-2345042.html, postat pe 5 martie 2024).

Volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 35% în 2023, până la cel mai redus nivel de după 2004, în funcţie de valoarea ajustată în funcţie de inflaţie, în timp ce în termeni de procente din Produsul Intern Brut al SUA, fuziunile şi achiziţiile de anul trecut au atins cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, susţin analiştii de la Morgan Stanley.

Aşteptările referitoare la o reducere a costurilor cu împrumuturile la finele acestui an, o diminuare susţinută a preţurilor de consum, speranţele privind o „aterizare lină” a marilor economii ale lumii precum şi creşterea încrederii în rândul companiile ar putea sta la baza relansării fuziunii şi achiziţiilor.

De asemenea, cererea pentru capacităţi în domeniile inteligenţei artificiale şi cloud-ului, tranziţia la energia curată şi inovaţiile în aşa-numitele ştiinţe ale vieţii vor fi factori suplimentari care vor stimula tranzacţiile de tip M&A, adaugă analiştii de la Morgan Stanley. Firma de brokeraj consideră că sectoarele sănătăţii, imobiliar şi tehnologie vor fi principalele beneficiare ale fuziunilor şi achiziţiilor.

 

Țări unde nu este bine să faceți turism…

Lista celor 24 de țări interzise total turiștilor: Afghanistan, Belarus, Burkina Faso, Ciad, Coreea de Nord, Haiti, Iran, Irak, Israel, Liban, Libia, Mali, Niger, Republica Central Africană, Rusia, Siria, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Teritoriile palestiniene, Ucraina, Venenezuela, Yemen.

Lista celor patru state unde turismul este periculos: Algeria, Angola, Armenia, Azerbaijan.

 

Un deceniu de perspective economice incerte

Borge Brende, președintele Forumului Economic Mondial (WEF), a oferit o perspectivă sumbră pentru economia globală, spunând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creștere scăzută dacă nu vor fi aplicate măsurile economice adecvate (https://www.stiripesurse.ro/eful-forumului-economic-mondial-o-asemenea-situatie-nu-s-a-mai-vazut-de-la-razboaiele-napoleoniene_3305587.html): vorbind pe 28 aprilie 2024, la ”Întâlnirea specială pentru colaborare globală, creştere şi energie pentru dezvoltare” a WEF, desfășurată la Riad (Arabia Saudită), el a avertizat că rapoartele datoriilor globale sunt aproape de niveluri nemaivăzute din anii 1820 şi că există un risc de „stagflaţie” pentru economiile avansate.

„Estimarea creşterii globale în 2024 este de aproximativ 3,2. Nu este rău, dar nu este ceea ce eram obişnuiţi – tendinţa de creştere a fost de 4% timp de decenii”, adăugând că există riscul unei încetiniri ca aceea observată în anii 1970 în unele economii majore. „Nu putem intra într-un război comercial, trebuie încă să facem comerţ unii cu alţii. Comerţul se va schimba şi lanţurile valorice globale se vor modifica dramatic… De aceea trebuie să ne ocupăm de situaţia datoriei globale. Nu am văzut acest tip de datorie de la războaiele napoleoniene, ne apropiem de 100% din PIB-ul global în datorii”, a explicat el când a fost întrebat despre evitarea unei perioade de creştere scăzută. Guvernele trebuie să analizeze cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale adecvate, fără a intra într-o situaţie în care aceasta declanşează o recesiune. Borge Brende s-a mai referit, de asemenea, la presiunile inflaţioniste persistente şi a spus că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru lumea în curs de dezvoltare. Avertismentul său vine la pachet cu un raport al Fondului Monetar Internaţional, care a măsurat datoria publică globală la 93% din PIB în 2023.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Un comentariu pentru “Mondializare. Vremuri critice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *