◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Insecuritatea alimentară din Africa

Aproape 55 milioane de oameni se vor confrunta cu o nouă insecuritate alimentară și nutrițională în Africa de Vest și Centrală în timpul celor trei luni secetoase ale regiunii, din iunie până în august 2024, a anunțat pe 12 aprilie 2027, Programul Alimentar Mondial (PAM) (https://news.un.org/fr/story/2024/04/1144786): aceasta reprezintă o creștere cu patru milioane a numărului de persoane care se confruntă în prezent cu insecuritatea alimentară în această regiune.

Republica Mali se confruntă cu cea mai gravă situație – se presupune că aproximativ 2.600 de persoane de acolo suferă de foame catastrofală – faza 5 a indicelui de clasificare a alimentelor: „Este timpul să acționăm. Avem nevoie ca toți partenerii să se angajeze, să adopte și să implementeze programe inovatoare pentru a preveni scăderea situației de sub control, asigurându-ne în același timp că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Margot Vandervelden, director regional interimar al PAM pentru Africa de Vest.

 

Provocări economice și importuri

Cele mai recente date arată că tulburările economice, inclusiv producția stagnantă, devalorizarea monedei, inflația în creștere și barierele comerciale, au exacerbat criza alimentară din Nigeria, Ghana, Sierra Leone și Mali. Aceste provocări economice, împreună cu costurile cu combustibilul și transportul, sancțiunile organismului regional Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) și restricțiile asupra fluxurilor de produse agropastorale, au contribuit la o creștere cu 100% a prețurilor cerealelor de bază în ultimii cinci ani.

Până în prezent, producția de cereale pentru sezonul agricol 2023-2024 prezintă un deficit de 12 milioane de tone, în timp ce disponibilitatea de cereale pe persoană este în scădere cu 2% față de ultima campanie agricolă din regiune. În prezent, Africa de Vest și Centrală se bazează pe importuri pentru a satisface nevoile alimentare ale populației, dar dificultățile economice au crescut costuri suplimentare pentru importuri. Aceste probleme necesită investiții mai mari pentru consolidarea rezilienței și a soluțiilor pe termen lung pentru viitorul Africii de Vest.

 

Rate de malnutriție șocant de ridicate

Malnutriția în Africa de Vest și Centrală a atins o rată ridicată, astfel că 16,7 milioane de copii sub vârsta de cinci ani suferind de malnutriție acută. Peste două treimi din gospodării se luptă să-și permită o dietă sănătoasă și opt din zece copii, cu vârsta cuprinsă între șase și 23 de luni, nu consumă alimentele esențiale pentru creșterea și dezvoltarea lor optimă. „Pentru ca, copiii din regiune să-și atingă potențialul maxim, trebuie să ne asigurăm că fiecare fată și băiat are o nutriție și îngrijire bună, trăiesc într-un mediu sănătos și sigur și au oportunități bune de învățare”, a declarat Gilles Fagninou, directorul regional al Fondului pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF).

Părți din nordul Nigeriei se confruntă, de asemenea, cu cazuri mari de malnutriție acută la aproximativ 31% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. Gilles Fagninou a explicat că întărirea „sistemelor de educație, sănătate, apă și canalizare, alimentație și protecție socială” poate duce la diferențe de durată în viața copiilor.

 

Soluții durabile

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), UNICEF și PAM fac apel la guvernele naționale, organizațiile internaționale, societatea civilă și sectorul privat să pună în aplicare soluții durabile pentru a consolida și susține securitatea alimentară și pentru a crește productivitatea agricolă. Aceste soluții ar trebui să atenueze și efectele negative ale volatilității economice. Agențiile ONU încurajează, de asemenea, guvernele și sectorul privat să-și unească forțele pentru a garanta dreptul la hrană pentru toți.

UNICEF și PAM intenționează să extindă programele naționale de protecție socială în Ciad și Burkina Faso, pentru ca milioane de oameni din Senegal, Mali, Mauritania și Niger să beneficieze de aceste programe. În plus, FAO, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) și PAM colaborează în Sahel pentru a crește productivitatea și accesul la alimente nutritive prin programe de consolidare a rezilienței.

Potrivit lui Robert Guei, coordonatorul subregional FAO pentru Africa de Vest și Sahel, confruntat cu aceste cazuri de insecuritate alimentară și nutrițională, ”este esențial să se promoveze și să se susțină politici care să încurajeze diversificarea producției vegetale, animale și acvatice locale, precum și prelucrarea alimentară a acestora. Robert Guei adăugă că acest lucru este „esențial nu numai pentru a asigura diete sănătoase și accesibile pe tot parcursul anului, ci și pentru a proteja biodiversitatea, cu potențialul ei de a atenua efectele schimbărilor climatice și, mai ales, pentru a contracara prețurile ridicate la alimente și pentru a proteja mijloacele de trai ale populației afectate”.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixaay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *