◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Financial Times și-a pus conținutul la dispoziția antrenării modelelor de inteligență artificială

Financial Times (FT) a încheiat un acord cu dezvoltatorul ChatGPT  – OpenAI, care permite utilizarea conținutului său în instruirea sistemelor de inteligență artificială.

FT va primi o plată (nedezvăluită) ca parte a acordului, care este cel mai recent convenit între OpenAI și editorii de știri.

Conform aranjamentului, utilizatorii ChatGPT vor primi rezumate și citate din conținutul FT, precum și link-uri către articole, ca răspuns la solicitări, acolo unde este cazul.

John Ridding, directorul executiv al FT Group, a spus că este „corect” ca aceste companii de inteligență artificială să plătească editorii pentru conținutul jurnalistic.

Pe de altă parte, The New York Times a dat în judecată OpenAI și cel mai mare investitor al său, Microsoft, pentru utilizarea conținutului propriu pentru a antrena modele de limbaj mare, tehnologia care stă la baza chatbot-urilor precum ChatGPT.

„OpenAI înțelege importanța transparenței, a atribuirii și a compensației – toate esențiale pentru noi. În același timp, este clar în interesul utilizatorilor ca aceste produse să conțină surse de încredere”, a mai spus Ridding, citat de The Guardian.

OpenAI a semnat deja acorduri de licențiere a conținutului cu agenția de presă americană Associated Press, ziarul francez Le Monde, proprietarul El País, Prisa Media, și cu Axel Springer, care publică tabloidul Bild. Brad Lightcap, directorul de operațiuni OpenAI, susține că este important pentru companie să „prezinte jurnalismul de calitate pe măsură ce aceste produse de inteligență artificială se extind”: „Ca în cazul oricărei tehnologii transformatoare, există potențialul de progrese semnificative și provocări majore, dar nu este niciodată posibilă întoarcerea timpului”.

Modelele care stau la baza acestor instrumente sunt instruite cu cantități mari de date preluate de pe internet, inclusiv texte și imagini protejate prin drepturi de autor.

Autori ca Jodi Picoult, John Grisham și scriitorul George RR Martin au dat dau în judecată OpenAI pentru încălcarea drepturilor de autor în SUA. Și Getty Images, care deține una dintre cele mai mari colecții de fotografii din lume, a dat în judecată compania din spatele generatorului de imagini Stable Diffusion, în Marea Britanie, pe o bază similară. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *