◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.05.2024

The New York Times: „Cât de liberă este presa în Grecia, leagănul democrației?”

Într-un articol semnat de Lauren Markham și Lydia Emmanouilidou, publicat de The New York Times, cele douăautoare se întreabă cât de liberă este presa din Grecia, spațiul în care s-a născut democrația, iar radiografia mass-media din statul elen pe care o creionează și o argumentează este de natură să genereze un serios semnal de alarmă: „Reporteri sub supraveghere. Oponenți politici interceptați. Scandalul se numește Greek Watergate. Dar nu sunt destui oameni atenți.

Primele pagini au anunțat uciderea lui Giorgos Karaivaz, un jurnalist grec, în aprilie 2021. El a fost împușcat de mai multe ori în afara casei sale, în timpul zilei… Într-o dimineață de sâmbătă din noiembrie, Stavros Malichudis, un jurnalist grec, a început să deruleze pe Facebook, unde a dat peste o expunere-bombă a publicației de știri de stânga EFSY – potrivit articolului, serviciul centralizat de informații grec monitoriza îndeaproape activitățile oamenilor care desfășoară activități legate de refugiați și chiar le accesau telefoanele. Malichudis era uluit. În timp ce citea, a observat că unele detalii îi păreau ciudat de familiare. Malichudis era în proces de a raporta o asemenea poveste. A luat legătura cu reporterii EFSYN, care au confirmat că jurnalistul nenumit din poveste este, de fapt, chiar el. Potrivit rapoartelor lor, Serviciul Național de Informații din Grecia – EYP, echivalentul Agenției Centrale de Informații, monitoriza activitățile pentru postul de știri Solomon și îi ascultase telefonul. După ce au obținut un mandat de supraveghere de două luni de la un procuror, autoritățile au fost libere să asculte oricare dintre apelurile sale personale sau profesionale. Un jurnalist financiar a aflat că a fost și el interceptat. Guvernul primului ministru Kyriakos Mitsotakis a recunoscut că serviciul de informații de stat monitorizează un lider al opoziției. Doi oficiali guvernamentali, inclusiv nepotul premierului, au demisionat.

Dar acuzațiile de spionaj sunt de rău augur pentru jurnaliștii greci.

Ca răspuns la întrebările despre starea libertății presei în Grecia, un purtător de cuvânt al Guvernului și ministru adjunct al premierului, Ioannis Oikonomou, a respins ideea că jurnaliştii acţionează într-un climat din ce în ce mai represiv. În ciuda acestei afirmații, prin măsuri externe, starea presei din Grecia este în mod clar pe o pantă descendentă. Supravegherea jurnaliştilor a făcut ca Grecia să coboare de la locul 70 la 108 în cel mai recent raport Reporteri fără frontiere privind libertatea presei – cel mai jos clasament din toată Europa.

Alte evenimente recente reflectă poziția îngrozitoare a presei din Grecia. În 2022, doi jurnalişti greci au descoperit bombe improvizate în afara caselor lor, iar la începutul lunii octombrie, fotoreporterul american Ryan Thomas a fost atacat fizic de poliţişti în timp ce documenta o demonstraţie în cartierul Exarcheia, din Atena, unde locuitorii au protestat față de noi proiecte de dezvoltare. Nikos Pilos, un fotoreporter, a fost arestat în timp ce prezenta o acțiune a poliției în acel oraș.

Ce s-a întâmplat cu presa din Grecia?

În ciuda faptului că scandalurile de interceptări telefonice și de programe spion sunt demne de știri, acestea continuă să fie acoperite în principal de către instituții de știri grecești mici și de presa internațională.

Precaritatea financiară a jurnalismului din Grecia agravează problema independenței jurnalistice. În timpul crizei datoriilor grecești care a început la sfârșitul anului 2009 și din nou în timpul pandemiei, redacțiile s-au confruntat cu reduceri semnificative de buget și disponibilizări în masă. În timpul pandemiei de Covid, guvernul federal a alocat 20 de milioane de euro pentru o campanie de publicitate în domeniul sănătății publice și a distribuit fondurile în mare parte organizațiilor de știri care i-au susținut cauzele, cu excepția altora.

În timp ce mulți greci par să creadă că jurnalismul este esențial pentru democrație, puțini par dispuși să plătească pentru asta. În urma crizei economice din Grecia, circulația medie a ziarelor politice naționale a scăzut dramatic, la 216.500 în 2011, de la 400.000 în 2005. Între 2011 și 2021, vânzările de cotidiene au scăzut cu 74%, potrivit datelor anuale publicate de Autoritatea de Statistică.

Amenințările la adresa unei prese libere grecești sunt atât de îngrozitoare, încât membrii Parlamentului Uniunii Europene au convocat o masă rotundă la Atena pentru, printre altele, a ajunge la miezul acuzațiilor de supraveghere.

Și totuși, guvernul Noii Democrații a adoptat o lege care face și mai ușoară arestarea jurnaliștilor. Vizând în mod aparent „știri false”, această lege amenință cu închisoarea pe oricine care în mod public sau prin internet răspândește sau difuzează în orice mod știri false care sunt capabile să provoace îngrijorare sau teamă publicului sau să spulbere încrederea publicului în economia națională, capacitatea de apărare a țării sau sănătatea publică. Potrivit Human Rights Watch, limbajul acestei legi înseamnă că jurnaliştii s-ar putea confrunta cu închisoare chiar şi pentru că par să critice guvernul.

Potrivit unui raport recent al Institutului Reuters pentru Studiul Jurnalismului, doar 27% dintre greci au spus că simt că pot avea încredere în știri în general. Iar potrivit unui raport recent al rețelei Media Freedom Rapid Response din Europa, libertatea presei în Grecia și-a continuat deteriorarea și în acest an”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *