◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Filantropie pentru susținerea jurnalismului.
De la finanțarea tematică până la sprijin în procesele SLAPP

Într-o lume în care pilonii democrației se confruntă cu provocări fără precedent, relația dintre filantropie și jurnalism este reciproc avantajoasă – decizia de a finanța jurnalismul în acest fel este nu doar un act de altruism, ci și un imperativ strategic indispensabil. În esență, efortul de a finanța jurnalismul se referă în mod fundamental la protejarea democrației.

Semnificația jurnalismului este adesea umbrită de zgomotul rețelelor sociale, titlurile spectaculoase și discuțiile despre dezinformare. La evenimentul anual al Forumului Finanțatorilor de Jurnalism, reprezentanții lumii filantropice au discutat de ce mass-media și filantropiile independente au nevoie unii de ceilalți.

Capturarea mass-media, controlarea presei de către guverne și/sau grupuri non-statale cu interese personale, creșterea platformelor de social media și criza financiară din 2008-2009 sunt cunoscute ca motive majore de declin al mass-media. În acest tablou, așa cum susține Jonathan Heawood, director executiv al Public Interest News Foundation, „80% din spațiul din mintea jurnaliștilor geniali este ocupat de grijile legate de facturi”. În ciuda acestor obstacole, imperativul de a finanța jurnalismul rămâne clar.

Pentru filantropia care încearcă să susțină libertatea presei, rațiunea finanțării jurnalismului este de la sine înțeleasă. Cu toate acestea, chiar și pentru cei cu obiective filantropice diferite, investiția în jurnalism poate servi ca un mijloc puternic de a atinge obiective societale mai largi. Acest lucru ar putea determina potențialii finanțatori să ia în considerare finanțarea tematică, ce implică granturi pentru relatarea unor subiecte specifice, cum ar fi justiția socială, îngrijirea sănătății sau preocupările de mediu, potrivit gijn.org.

 

Riscuri percepute, impact demonstrat

Pe de altă parte, pentru unele organizații și fundații, riscurile percepute asociate cu sprijinirea jurnalismului în anumite regiuni pot descuraja implicarea acestora, arată Global Investigative Journalism Network. După cum a susținut un participant la conferință, pentru a realiza schimbări sistemice, factorii de decizie trebuie să se simtă responsabili să acționeze, iar o forță motrice puternică din spatele acestui lucru sunt narațiunile bazate pe dovezi, echilibrate și bazate pe soluții, conduse de jurnalismul independent. În plus, chiar și o investiție relativ modestă în finanțarea jurnalismului poate aduce rezultate substanțiale, având un impact semnificativ asupra societății. Miguel Castro, șeful Parteneriatelor media globale la Fundația Bill și Melinda Gates, a subliniat, în cadrul evenimentului, importanța critică de a demonstra impactul, pentru a convinge potențialii finanțatori.

De asemenea, coordonarea între finanțatori este esențială nu numai pentru a preveni suprapunerile inutile, ci și pentru a împărtăși experiențe și perspective. În timp ce sprijinul financiar este esențial, consolidarea capacităților poate fi la fel de vitală, cuprinzând consiliere juridică și asistență pentru cazurile de SLAPP (procese strategice împotriva participării publice), pornite de persoane fizice și entități pentru a-și descuraja criticii să continue să producă articole relevante. În anumite cazuri, chiar și sprijinul psihologic poate fi valoros. În concluzie, finanțarea jurnalismului prezintă și o oportunitate pentru noi finanțatori.

Forumul pentru finanțatorii de jurnalism reprezintă un punct de intrare pentru finanțatorii noi în domeniu. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *