◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Festivalul de Dans Folcloric Lyrids, din Vancouver

În perioada 19-21 aprilie 2024, la Pitt Meadows Heritage Hall s-a desfăşurat a X-a ediție a Festivalului de Dans Folcloric Lyrids.

Ediția aniversară s-a bucurat de prezența extraordinară a artiștilor româno-canadieni Cristian Florescu și Sonia Dion, care au prezentat pe parcursul festivalului dansuri populare și folclorice românești, precum și o prelegere despre obiceiurile și tradițiile contextualizate de principalele sărbători din diferite regiuni ale României.

Sonia Dion și Cristian Florescu sunt recunoscuți în Canada pentru energia lor vibrantă, căldura și talentul de a prezenta muzică românească și de a învăța generații de româno-canadieni și mai ales canadieni istoria și pașii specifici dansului popular și folcloric românesc. Printre dansurile prezentate, amintesc: De Colindat (Sălaj), Ca la Vlașca (Muntenia), Lămâița (Dobrogea), Sârba de la Vâlcea (Oltenia), Șchioapa dunăreană (Muntenia), Ciobăneasca lui Ionel (Transilvania), Horodnicul (Suceava), Hora vrânceană (Moldova), Mocănește din Râșca (Transilvania), Sorocul Mare (Banat), Șaraiman (Muntenia), Hora Călărași (Muntenia), Ciocălăul (Suceava), Alunelul înfudat (Oltenia), Pe picior (Bihor).

Menționez că, la acest Festival de Dans Folcloric, a fost invitat să performeze și Grupul „Tezaur Românesc”, care a cucerit spectatorii prezenți prin combinația de folclor autentic, cântec, joc românesc cât și prin frumoasele costume populare.

Ce succes, ce frumoasă prestanță!

Felicitări Grupului Tezaur Românesc, care au pus suflet, dragoste și dedicaţie, cu speranța și credința că tradiția culturală și istoria noastră trebuie prețuite, păstrate și transmise generațiilor viitoare.

Cu ocazia prezenței la acest eveniment cultural special, gândit pentru a prezenta și împărtăși în rândul cetățenilor canadieni o parte din cultura și obiceiurile românești, dar și a altor popoare cu o bogată tradiție folclorică, domnul Gabriel Rotaru, Consul General, împreună cu soția, dna Ștefana Rotaru, ministru plenipotențiar, au înmânat diplome de recunoaștere artiștilor Cristian și Sonia, în semn de apreciere pentru pasiunea, dedicația și activitatea, depuse în ultimii peste 30 de ani, în promovarea culturii și dansului folcloric românesc.

Publicul prezent la acest festival a fost delectat, timp de câteva ore, cu magia dansului folcloric românesc, un univers plin de muzică, armonie și voie bună, un adevărat tezaur pe care îl deținem. Trebuie să recunoaștem că tot ce reprezintă tradiții, tezaur strămoșesc, costume naţionale, sunt valori cu care putem fi mândri că ne-am născut români. Avem obligația și suntem datori să ducem mai departe zestrea străbunilor noștri, să facem totul ca în faþa cuvântului români să se închine și zeii.

Evenimentul a fost acoperit mediatic, ca de fiecare dată, cu profesionalism de Adelina Șuvagău, fondatorul emisiunii de televiziune în limba română de pe coasta de vest a Canadei, care se difuzează, săptămânal, și pe coasta de est.

Sincere felicitări și calde mulțumiri organizatorilor, artiștilor și tuturor celor implicați în promovarea României și a patrimoniului cultural-artistic românesc pe coasta de vest a Canadei!

 

Dorina Cornelia Aldea – Vancouver

(„Observatorul”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *