◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Armele biologice

În ciuda tensiunilor geopolitice actuale, multilateralismul și diplomația sunt esențiale pentru promovarea problemelor globale, a declarat un oficial ONU la deschiderea, la Geneva, a celei de-a noua conferințe de revizuire a Convenției armelor biologice (cf. site-ul Conférence sur les armes biologiques : l’ONU s’attend à des progrès même en « période de défis géopolitiques » | ONU Info (un.org), postat pe 28 noiembrie 2022): „Istoria de 50 de ani a Convenției demonstrează că, chiar și în vremuri de provocări geopolitice, statele părți pot coopera și se pot face progrese semnificative”, a declarat d-na Izumi Nakamitsu, Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite pentru afaceri de dezarmare, menționând că, în ciuda provocărilor actuale, aceasta continuă să creadă că această Conferință de revizuire oferă cele mai bune șanse de a realiza progrese substanțiale și semnificative. Potrivit diplomatului ONU, tensiunile tot mai mari din lume provoacă o criză geopolitică care pune la încercare dezarmarea multilaterală: „Procesele multilaterale au fost blocate sau reduse”, a amintit doamna Nakamitsu, îndemnând comunitatea internațională să „rămână vigilentă”. Mai ales că „am văzut erodarea standardelor împotriva altor arme interzise anterior în ultimii ani”.

 

„Nicio țară nu mărturisește astăzi dorința de a dobândi arme biologice”

„Din fericire, nici o țară nu mărturisește astăzi dorința de a dobândi arme biologice și nici nevoia de astfel de arme din motive de securitate națională”, a insistat Înaltul Reprezentant al ONU. Dar pentru ca această întâlnire de la Geneva să fie un succes, va fi necesar să depășim status quo-ul care a predominat de mulți ani. Pentru doamna Nakamitsu, toate delegațiile trebuie să fie „flexibile în ceea ce privește pozițiile deținute de mult Timp, angajamentul reînnoit și negocierile oneste și de bună-credință. Cerem tuturor părților să asculte, să compromită și să țină mereu cont de obiectivul principal, care este „prevenirea exploatării ostile a biologiei”.

A noua conferință de revizuire a Convenției privind armele biologice a început pe 28 noiembrie 2022 la Geneva, după ce a fost amânată cu un an de pandemia de Covid-19. La șase ani de la ultima conferință, munca s-ar putea concentra asupra modului de modernizare a Convenției privind armele biologice. Este vorba deci, de a urmări evoluția rapidă a științei, care poate oferi posibilități interesante în domeniul sănătății și al vaccinurilor, de exemplu, dar și riscuri în ceea ce privește armele biologice.

Alte probleme cheie includ evoluțiile recente în știință și tehnologie, care pot avea un impact grav asupra implementării viitoare a Convenției. Sub președinția italiană, conferința s-a concentrat și pe examinarea acuzațiilor rusești cu privire la dezvoltarea și producția de arme biologice în Ucraina. Și pentru ONU, această conferință de revizuire reprezintă, prin urmare, o oportunitate crucială pentru statele de a se reuni pentru a consolida această convenție vitală.

Pentru Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite pentru afaceri de dezarmare, niciun subiect nu ar trebui lăsat deoparte în încercarea de a consolida Convenția. Statele părți pot lua în considerare o serie de opțiuni diferite. În aceste condiții, statele ar trebui să „operaționalizeze” Convenția dând substanță prevederilor acesteia care vizează sprijinirea cooperării științifice pașnice, sporirea transparenței cercetării și promovarea aplicațiilor benefice ale tehnologiilor emergente.

De asemenea, este de competența statelor să studieze modul de verificare a respectării obligațiilor Convenției. Această problemă a fost analizată ultima dată în urmă cu peste 20 de ani și de atunci s-au schimbat multe, atât amenințările cu care ne confruntăm, cât și tehnologiile de verificare a conformității: „Trebuie să angajăm următoarea generație de profesioniști în biosecuritate pentru a veni cu idei inovatoare despre cum să folosim instrumentele științei moderne pentru a dezvolta un protocol de verificare acceptabil din punct de vedere politic”, a argumentat d-na Izumi Nakamitsu.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *