ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI
Stimați prieteni,
permiteți-mi să-mi exprim și să vă împărtășesc bucuria, că în Moldova de răsărit atestăm o nouă generație de tineri, înzestrați cu știință, conștiință și voință. Între ei un loc aparte îi revine domnului deputat, profesor universitar Octavian Țâcu, președintele Partidului Unității Naționale din Chișinău, autorul volumului ce se lansează astăzi la București.
Domnul Octavian Țâcu nu este un politician, animat de goana după voturi, domnul Octavian Ţâcu este un Om politic, care gândește strategic la viitorul românilor de la Est de Prut și-și asumă curajul să spună un adevăr, pe care-l înțeleg din ce în ce mai mulți, dar evită să-l rostească: Republica Moldova este un stat falimentar, fantomă, care se menține pe împrumuturi, ajutoare externe și remitențe din diasporă. Poate de aceea ar fi necesar de contabilizat, cât ne-au costat, în cei 30 de ani de Independență, întreținerea parlamentarilor, miniștrilor, ambasadorilor, Instituției Guvernului, Instituției Parlamentului, Instituției Prezidențiale, Ambasadelor Republicii Moldova.
Întrucât dezideratul pentru care militează Partidul Unității Naționale va putea fi înfăptuit atunci când majoritatea cetățenilor Republicii Moldova vor sesiza și conștientiza acest adevăr, liderul acestei formațiuni politice, Octavian Ţâcu a luat la pas localitățile Republicii Moldova, distribuind cărți și explicând “Ce înseamnă unirea cu România”.
Îl felicit și-i mulțumesc domnului profesor, deputat, președinte al Partidului Unității Naționale, Octavian Țâcu pentru ceea ce face, cât și pentru volumul” O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”, foarte important pentru că acoperă goluri și spații albe din istoria românilor, peste care este inadmisibil să mai trecem cu vederea.
Cât despre golurile, spațiile albe în relațiile dintre românii din Țară și cei din afară, o dată elucidate, să încetăm cu lamentările, să ne mobilizăm pentru a le rezolva.
Or, în timp ce atâția oameni sunt în șomaj, noi avem atâtea de făcut!
Ciudățenii sunt multe, intre care si cea a forului științific din Republica Moldova, care se numește “Academia de Științe a Moldovei”.
În încheiere mulțumesc Uniunii Ziariștilor Profesioniști, unica uniune de creație care are o filială la Chișinău, pentru găzduire și pentru importanța pe care o acordă relației cu românii din afara Țării.
Iuliana Gorea Costin
Discurs rostit la 28 ianuarie, la sediul UZPR, unde împreună cu domnii Bogdan Bucur, Ion Popa, Ion Constantin, Mihai Gribincea, Constantin Corneanu, Miron Manega ș.a. a participat la dezbaterile prilejuite de lansarea volumului “O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”, moderată de domnul Doru Dinu Glăvan, Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
SĂ ÎNVĂȚĂM CÂT MAI MULTE DESPRE NOI!
„Românie, scumpă Mamă,
Glasul tău de mult mă cheamă…”
Citeam acest început de poezie într-un manual școlar interbelic, descoperit în biblioteca improvizată a fratelui meu cel mare. Mama, care din pricina Primului Război Mondial nu a putut merge la școală, știa pe dinafară strofe întregi din recitările elevilor din sat la serbările de sfârșit de an. Era printre ele această poezie des rostită, care vorbea de răpirea celor de dincolo de Prut „ani mai bine de o sută”
Tatăl meu a fost chemat pe front și i s-a ordonat să treacă Prutul, alături de restul Armatei Române hotărâtă să recupereze bucățica de Românie, cedată printr-o mârșavă înțelegere dintre „prieteni” –nemții – și dușmani pe față-Moscova, cu toate ale sale.
La mine în sat, imediat după război fusese primit în gazdă apoi înfiat definitiv un copilaș care va crește între noi. Îl recunoșteai după spusele lui îndulcite: „patru suti…”
Sunt lucruri mărunte care au întărâtat interesul nostru pentru Basarabia și soarta. Un subiect care pe mine unul m-a frământat mereu.
Drept care urmăresc cu sufletul la gură tot ce se întâmplă azi între Prut și Nistru. De câte ori am avut prilejul să trec frontiera de stat dintre NOI și ei, n-am ezitat să mă întreb: cât o să mai dureze această distanțare pe hartă dintre români și români?
După cum vedem, durează și azi. Cât va mai ține? De văzut…
Este de salutat efortul tuturor celor ce își doresc să limpezească pagini tocmai bune pentru a ne ajuta să știm cât mai mult despre noi. În același timp, și alții, interesați ori nu, să afle adevăruri multă vreme ascunse sau și mai rău trunchiate și scoase în public pentru intoxicarea noastră de fiecare zi…
Cartea cu care iese în față domnul Octavian D.Țâcu (fie-mi permis să transcriu astfel numele său, cu â din a), se înscrie într-un merituos efort de a ne ajuta să învățăm mai mult despre noi. Pentru că dincolo de Prut, mergând hăt departe către Pacific, oriunde clipocește limba noastră cea română, suntem tot noi, noi cei de aici ne ținem de mână cu cei de acolo. Călcați în picioare de soartă, împinși la limita răbdării, obligați să respire cu fierul înroșit deasupra capului, ei n-au uitat cine sunt, de unde au plecat.
Felicitându-l pe autor, îl asigur că abia aștept să citesc, cu creionul în mână, paginile acestei cărți, seducătoare și promițătoare.
Ambasador NEAGU UDROIU,
Istoricul presei româneşti, fost director general Rompres