◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

UE își construiește apărarea în fața interferențelor străine și manipulării informațiilor

Legislatorii UE au adoptat o rezoluție prin care se solicită acțiuni coordonate cu privire la interferența străină, avertizând asupra riscurilor în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European, de anul viitor.

Membrii Parlamentului European (PE), care fac parte din Comisia pentru interferența străină (INGE) au aprobat cu o largă majoritate un raport privind problema interferențelor străine și a manipulării informațiilor, cerând un răspuns cuprinzător și mai direcționat la această problemă. Raportul, condus de europarlamentarul Sandra Kalniete (PPE, Letonia), notează că invazia Ucrainei de către Rusia a evidențiat amenințarea pe care o reprezintă interferența străină la adresa securității și stabilității europene și globale și avertizează că măsurile preventive ar trebui intensificate înainte de votul viitor la nivelul UE, potrivit EURACTIV. „Interferența străină în procesele democratice reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa securității statelor membre ale UE și a UE, în special pe fundalul dezvoltării tehnologice rapide și al războiului în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina. Trebuie făcute investiții semnificative și de durată pentru a ne consolida reziliența democratică, bazându-se pe experiența partenerilor noștri precum Ucraina și Taiwan”, a spus Kalniete.

Raportul va fi trimis acum la un vot de confirmare în sesiunea plenară a Parlamentului, din luna mai.

În special, deputații europeni doresc să se îndepărteze de la abordarea actuală independentă de țară către una care va identifica „țările terțe cu risc ridicat” și va ține cont de potențiala implicare a acestora. De asemenea, solicită stabilirea unei structuri a UE pentru analiza datelor și coordonarea proiectelor de cercetare privind interferența străină și manipularea informațiilor și eforturi colective la nivelul UE și la nivel național privind consolidarea rezilienței, alfabetizarea digitală și educația civică.

Raportul vizează, de asemenea, mulți actori online importanți care au întârzieri în combaterea dezinformării cu privire la serviciile lor și solicită platformelor să aloce mai multe resurse pentru monitorizarea și moderarea conținutului dăunător.

Raportul evidențiază și preocupările cu privire la dependența UE de actorii și tehnologiile străine în infrastructurile critice și lanțurile de aprovizionare și, de asemenea, expune preocupările cu privire la influența străină în timpul viitoarelor alegeri europene, programate pentru primăvara anului 2024.

Dincolo de finanțarea alegerilor, raportul evidențiază și riscurile de interferență prin alte mijloace, cum ar fi capturarea elitelor și finanțarea cercetării. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *