◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Reputat jurnalist independent judecat
în Belarus

Un proeminent jurnalist independent a fost judecat în Belarus, pentru acuzații de extremism, considerate pe scară largă ca motivate politic. Ihar Karnei, care scria pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty și pentru alte instituții de știri independente, este acuzat că a participat la un grup extremist, ceea ce se pedepsește cu până la șase ani de închisoare. RFE/RL, un radiodifuzor finanțat de guvernul SUA, a fost desemnat extremist în Belarus, o etichetă comună pentru oricine critică guvernul din țara în care reprimarea dură împotriva disidenței continuă fără încetare, potrivit apnews.com.

Jurnaliștii și activiștii din Belarus s-au confruntat cu o represiune pe scară largă de la votul din august 2020, care i-a înmânat un al șaselea mandat președintelui Alexandru Lukașenko. În urma alegerilor, care au fost respinse ca fiind frauduloase de către opoziție și Occident, în țară s-au înregistrat proteste masive. Autoritățile au răspuns cu o represiune brutal, care a lovit în plin și presa. Un total de 34 de jurnalişti se află în prezent după gratii în Belarus, potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.

Karnei a fost reținut de mai multe ori în timp ce acoperea protestele. Spre deosebire de mulți dintre colegii săi, el a rămas în Belarus, în ciuda represiunii. A fost arestat din nou în iulie 2023, apartamentul său a fost percheziționat, poliția a confiscat telefoane și computere, iar autoritățile l-au acuzat că a participat la un grup extremist. „Cazul lui Karnei arată atât gradul de pericol, cât și gradul de absurd al acuzațiilor, atunci când un jurnalist din Belarus este judecat pentru o muncă făcută professional, pentru răspândirea de informații obiective. Belarus a devenit astăzi una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști”, a declarat Andrei Bastunets, liderul Asociației Jurnaliştilor din Belarus. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *