◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Federația Internațională a Jurnaliştilor a votat „expulzarea provizorie” a Uniunii Jurnaliştilor din Rusia

În urma unui voti în cadrul Federației Internaționale a Jurnaliştilor (IFJ), Uniunea Jurnaliştilor din Rusia (RUJ) a fost suspendată din calitatea de membru, cu efect imediat. Executivul IFJ a avizat o „decizie provizorie de expulzare”, sancțiunea maximă din atribuțiile sale, argumentând cu faptul că Uniunea Jurnaliştilor din Rusia acționează „într-o manieră contrară principiilor sau obiectelor Federației”, arată un comunicat al IFJ.

Decizia a fost luată în urma unei investigații asupra comportamentului RUJ de la invadarea Ucrainei de către Rusia și formarea de filiale RUJ în teritoriile ucrainene anexate, un pas pe care a refuzat să-l reconsidere.

În conformitate cu regulile IFJ, numai Congresul global al Federației poate lua o decizie finală de a expulza un afiliat, dar în conformitate cu Regula 16 „o decizie provizorie de a expulza un membru poate fi luată de către Comitetul Executiv după o investigare adecvată a circumstanțelor și cu condiția ca două treimi din membrii comisiei prezenți votează în acest sens. Orice astfel de decizie va fi notificată imediat membrului în cauză. Membrul poate face contestație împotriva deciziei la următorul Congres, care va confirma sau anula decizia, dar între timp membrul va fi suspendat din calitatea de membru”.

Suspendarea a fost confirmată de RUJ.

Președintele FIJ, Dominique Pradalié, a declarat: „FIJ este o organizație construită pe solidaritate internațională, pe principii de cooperare între sindicatele membre și pe respectarea drepturilor tuturor jurnaliştilor. Acţiunile Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, de a înfiinţa patru filiale în teritoriile anexate ucrainene, au spulberat în mod clar această solidaritate şi au semănat diviziuni între sindicatele surori. Pentru noi, este, de asemenea, important să acționăm strict în conformitate cu regulile noastre, care ne asigură că niciun afiliat nu este supus unor abuzuri arbitrare de putere. Am avut o plângere, a fost cercetată și, pe baza faptelor, am acționat prin excluderea RUJ.

Este urgent să găsim acum modalități de a continua să sprijinim acei jurnaliști independenți din interiorul și din afara Rusiei care sunt în pericol sau au nevoie de asistență, să continuăm să oferim solidaritate celor doi afiliați și a ne asigura că ne concentrăm eforturile pe construirea celei mai puternice voci posibile pentru jurnaliști și libertatea presei”. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *