◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Trecerea la energie verde va avea un preț însemnat în… emisii de carbon

Un grup de cercetători de la mai multe universități din lume s-a gândit să facă anumite calcule în… emisii ale tranzițieila energie verde. Rezultatele cercetării intitulate „Mitigation and adaptation emissions embedded in the broader climate transition” arată limpede că îndepărtarea sistemului energetic mondial de la combustibilii fosili va genera emisii de carbon, deoarece construcția de turbine eoliene, panouri solare și alte infrastructuri noi consumă energie – o parte din aceasta provenind – în mod necesar – din combustibilii fosili de care lumea încearcă să scape. „Mesajul este că va fi nevoie de energie pentru a reconstrui sistemul energetic global și trebuie să luăm în considerare acest lucru. Oricum am face asta, nu este de neglijat. Dar cu cât putem inițial să aducem mai multe surse regenerabile, cu atât mai mult se poate alimenta tranziția spre surse regenerabile”, punctează Corey Lesk, de la Observatorul Lamont-Doherty, de la Columbia Climate School.

Cercetătorii au calculat posibilele emisii produse de utilizarea energiei în minerit, producție, transport, construcții și alte activități necesare pentru a crea ferme masive de panouri solare și turbine eoliene, împreună cu o infrastructură mai limitată pentru geotermale și alte surse de energie. Costul noii infrastructuri energetice în dolari: 3,5 trilioane pe an, până în 2050, pentru a ajunge la zero emisii nete, sau aproximativ 14 trilioane de dolari numai pentru Statele Unite în aceeași perioadă.

Alte efecte ale trecerii la energiile regenerabile sunt greu de cuantificat, dar ar putea fi substanțiale. Tot acest nou hardware de înaltă tehnologie va necesita nu doar cantități masive de metale de bază, inclusiv cupru, fier și nichel, ci și elemente rare, mai puțin utilizate anterior, cum ar fi litiu, cobalt, ytriu și neodim. Multe mărfuri vor trebui probabil să provină din locuri neatinse anterior, cu medii fragile, inclusiv mările adânci, pădurile tropicale africane și Groenlanda. Panourile solare și turbinele eoliene ar necesita suprafețe mari de teren, cu efecte potențiale asupra ecosistemelor și a oamenilor care trăiesc în aceste locuri.

Cercetătorii au analizat, de exemplu, emisiile de carbon din adaptarea la creșterea nivelului mării și au descoperit că ridicarea de diguri și mutarea orașelor în interior, acolo unde este necesar, ar genera 1 miliard de tone de dioxid de carbon până în 2100 în scenariul de creștere a temperaturii globale cu 2 grade.  (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *