◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Jurnalismul, parte critică a soluțiilor împotriva schimbărilor climatice

Îmbunătățirea acoperirii de către jurnaliști a crizei climatice a fost problema care a reunit mai mulți jurnaliști la Simpozionul internațional de jurnalism online, care a avut loc în Brazilia.

De la strategii la soluții posibile, profesioniștii mass-media și-au unit forțele și au împărtășit idei pe tema relatării despre schimbările climatice. Manuela Andreoni, reporter climatic al New York Times din Brazilia, a folosit diferite strategii pentru a aborda criza climatică. Apropierea de cititor este prima ei metodă de a conecta publicul la problemă: „Am reușit să punem în legătură cu cititorii probleme care erau departe de ei”. Strategiile jurnalistei incud un aspect nou pentru problemele vechi și să le facă personale pentru fiecare cititor. „Nu vorbim doar despre planetă, ci și despre salvarea noastră. Este important să fie conectați cititorii, astfel încât aceștia să știe cum le afectează viața. De asemenea, arată că noi, reporterii, suntem oameni în spatele ecranului”, a spus Andreoni, citată de youthjournalism.org.

Potrivit vorbitorilor, a aborda un subiect complex precum știința pentru publicul larg este o mare provocare pentru jurnalism, care are de depășit și răspândirea rapidă a dezinformării. Pentru Andreoni, de exemplu, a fost dificil să furnizeze informații demne de încredere despre schimbările climatice în condițiile în care fostul președinte Jair Bolsonaro a fost împotriva științei de multe ori.

Panelul a discutat și despre soluții. „Soluțiile în jurnalism nu se referă la ceea ce rezolvă problema, ci la ce fac oamenii pentru a rezolva problema”, a spus profesorul John Schwartz, de la Școala de Jurnalism și Media, Universitatea Texas din Austin. Iar Vernon Loeb, director executiv al Inside Climate News, a spus că soluția este un răspuns colectiv: „Colaborarea jurnaliștilor pe tema schimbărilor climatice este critic, întrucât fenomenul afectează fiecare națiune. Jurnalismul este o parte critică a soluțiilor”.  (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *