◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Anxietatea pierderii jobului „în favoarea” inteligenței artificiale

Mulți lucrători se îngrijorează că inteligența artificială(AI) le ia locurile de muncă.

În ultimii ani, pe măsură ce titlurile despre roboții care fură locuri de muncă umane au proliferat – și pe măsură ce instrumentele AI generative precum ChatGPT au devenit rapid mai accesibile – unii lucrători spun că încep să se simtă îngrijorați cu privire la viitorul lor. În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care arată că AI ar putea înlocui echivalentul a 300 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Anul trecut, sondajul anual al forței de muncă la nivel global al PwC a arătat că aproape o treime dintre respondenți au declarat că sunt îngrijorați de perspectiva ca rolul lor să fie înlocuit de tehnologie în trei ani. „Cred că mulți oameni creativi sunt preocupați. Cu toții sperăm doar că clienții noștri vor recunoaște valoarea și vor alege autenticitatea unui om în defavoarea prețului și a comodității instrumentelor AI”, spune Alys Marshall, copywriter din Bristol, Marea Britanie.

Antrenorii de carieră și experții în resurse umane spun că, deși o anumită anxietate ar putea fi justificată, angajații trebuie să se concentreze pe ceea ce pot controla. În loc să se panicheze că ar putea să-și piardă locurile de muncă din cauza mașinilor, ar trebui să investească în a deprinde cum să lucreze alături de tehnologie. Dacă o tratează ca pe o resursă și nu ca pe o amenințare, adaugă experții, vor deveni mai valoroși pentru potențialii angajatori – și se vor simți mai puțin anxioși.

 

Estimările alarmate, exagerate

Carolyn Montrose, antrenor de carieră și lector la Universitatea Columbia din New York, recunoaște că ritmul inovației tehnologice și schimbarea poate fi înfricoșător: „Este normal să simțim anxietate cu privire la impactul AI, deoarece evoluția sa este fluidă și există mulți factori de aplicare necunoscuți”.

Dar, oricât de tulburătoare este noua tehnologie, lucrătorii nu trebuie neapărat să simtă teamă existențială. Oamenii au puterea de a lua propriile decizii cu privire la cât de mult își fac griji: ei pot fie „alege să se simtă îngrijorați de AI, fie determinați să învețe despre aceasta și să o folosească în avantajul lor”. „Progresele tehnologice ne-au arătat că, da, tehnologia are potențialul de a automatiza sau eficientiza procesele de lucru. Cu toate acestea, cu setul potrivit de abilități, oameni sunt adesea capabili să evolueze alături de aceste progrese. Pentru a se simți mai puțin îngrijorați cu privire la adoptarea rapidă a AI, angajații trebuie să se orienteze către tehnologie. Educația și formarea sunt elemente cheie pentru ca angajații să învețe despre inteligența artificială și ce poate face aceasta pentru rolul lor, precum și să îi ajute să dezvolte noi abilități. În loc să se ferească de AI, angajații ar trebui să planifice să se educe ca s-o stăpânească. Nu este prima dată când ne confruntăm cu întreruperi în industrie – de la automatizare și producție la comerț electronic și retail – am găsit modalități de adaptare”, detaliază Scott Likens, de la PwC, citat de BBC.

Cercetarea profesorului de sociologie Eric Dahlin, de la Universitatea Brigham Young, din Utah, SUA, a arătat nu numai că roboții nu înlocuiesc lucrătorii umani în ritmul pe care îl cred majoritatea oamenilor, dar unii percep greșit și ritmul cu care instrumentele de automatizare preiau controlul. Datele au arătat că aproximativ 14% dintre lucrători au spus că locul lor de muncă a fost ocupat de un robot. În general, estimările alarmate ale oamenilor s-au dovedit departe de realitate. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *