◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

„Diplomația saunei”. Finlandezii discută problemele de politică externă la… aburi

Diplomații finlandezi au folosit saunele ca un loc pentru discutarea politicilor internaționale și rezolvarea problemelor de ani buni. Acum există unul în Marea Britanie. James Landale, de la BBC, a dorit să afle despre această „diplomație a saunei” la Ambasada Finlandei la Londra.

În timp ce în general diplomația înseamnă summituri internaționale, negocieri la nivel înalt și recepții în care diplomații sorb șampanie și mănâncă ciocolată, finlandezii au o altă manieră de a dezbate politica internațională: sauna, despre care cred că este un fel de armă secretă, un mod unic de a se interacționa cu colegii diplomați din alte state.

De mai mulți ani există o „societate diplomatică” de saună în Ambasada Finlandei din Washington, precum și în altele, din întreaga lume.

Formatul pentru „diplomația saunei” este simplu. Diplomații finlandezi își invită contactele la Ambasada Marii Britanii. Se fac prezentări, se bea o băutură și apoi femeile pleacă singure la saună. Când au terminat, este rândul bărbaților. La sfârșit, toată lumea se adună pentru încă o băutură și pentru o cină modestă.

Și se pare că funcționează. „Sauna este o veche tradiție finlandeză, o parte integrantă a modului de viață finlandez. Diplomația de saună înseamnă construirea încrederii și crearea de prietenii. Se creează o atmosferă bună pentru a avea discuții sincere. Faptul că nu ești complet îmbrăcat îi ajută pe să se simtă egali, să-și uite rolurile și titlurile. Așa se poate ajunge la esența lucrurilor”, spune Heli Suominen, consilier de presă la

„Diplomația saunei” implică reguli clare. Mai întâi se face un duș, sepoartă costume de baie sau prosoape, iar bărbații și femeile nu stau împreună. La o temperatură de aproximativ 80e grade Celsius., se pare că foarte repede barierele dispar.

Diplomația saunei nu funcționează, totuși, în toate țările – unele culturi sunt mai puțin obișnuite și există ceva foarte intim în a fi cu alte persoane într-un spațiu mic, slab luminat.

Federico Bianchi, un diplomat care lucrează în prezent pentru Uniunea Europeană la Londra, spune că i-a plăcut pentru că este ceva diferit – diplomație fără instrumentele obișnuite ale meseriei sale: un costum și un telefon mobil: „Este destul de ciudat să nu fii îmbrăcat și să nu te poți baza și pe aspectul tău și pe percepția pe care crezi că o poate avea omologul tău despre tine. Trebuie să te bazezi doar pe ceea ce spui”.

Au fost momente când liderii finlandezi au folosit sauna pentru o diplomație mai directă. În anii 1960, liderul Urho Kekkonen l-a dus pe președintele de atunci al Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov, într-o saună pe toată durata nopții și l-a convins să permită Finlandei să se integreze în Occident.

În zilele noastre, „diplomația saunei” este mai mult despre angajament cultural. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *