◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Trendul construirii propriei case a ajuns în pătura clasei de mijloc

Confruntați cu crize multiple și cu creșterea prețurilor, un număr tot mai mare de europeni explorează soluții alternative pentru locuințe. Până nu demult, acestea erau în primul rând promovate de ecologiștii care doreau să reducă impactul negativ pe care casele tradiționale îl pot avea asupra mediului natural. Dar astăzi, fenomenul a ajuns în nstruirii propriei locuințe a pătruns în clasa de mijloc.

Darren Chambon este unul dintre cursanții care învață despre construcția din paie și cadre din lemn în Mosnac-Saint-Simeux, în sud-vestul Franței. O firmă de construcții i-a oferit 600.000 de euro pentru a-și construi casa perfectă. „La început, am mers la constructori. Am făcut ceea ce fac toți ceilalți, să obținem un contract semnat și să avem totul în grijă. Și apoi te uiți la costuri și îți dai seama că asta nu mai este o opțiune viabilă. În termeni practici, vom reuși să facem ceea ce ar fi făcut un constructor. Poate nu la jumătate din preț, dar cu minim o treime mai puțin”, detaliază Chambon, citat de Euronews. Darren crede că va putea finaliza proiectul pentru 240.000 de euro, construind el însuși casa cu ajutorul ocazional al meșterilor.

André de Bouter este specialist în construcții de paie, care conduce proiectul de formare: Profilul auto-constructorilor s-a schimbat de la pandemia de COVID-19. La început, când vorbeam despre construcții din paie, oamenii nu puteau înțelege. Dacă nu arătai niște fotografii, oamenii se chinuiau să creadă că baloții de paie pot face de fapt o clădire serioasă. Dar de la Covid, tot mai mulți au decis că își doresc un loc de viață mai autonom, mai rezistent, mai natural și mai eficient”.

Stagiarii sunt cu toții foarte îngrijorați de criza climatică și de creșterea ratelor dobânzilor (45% dintre cererile de credit ipotecar au fost respinse în martie, potrivit cifrelor brokerilor francezi). „Cui împrumută o bancă dacă nu oamenilor de la vârf? Chiar m-am săturat!”, argumentează Darrenecizia de a-și construe singur locuința.

În orașul ungar Fegyvernek, István Bajnok și soția sa, Kinga, și-au construit singuri o casă. István și-a petrecut toată vara trecută săpând pământul în grădina lui și făcând cărămizi nual, amestecând pământul cu apă și paie: „Am făcut în total 17.500 de cărămizi, cu vreo zece prieteni”, a explicat el în fața casei pe care a izolat-o recent cu stuf. În interiorul casei, cuplul a instalat un cuptor pe lemne care nu numai că ține de cald, dar alimentează caloriferele din băi, boilerul și chiar soba. „Ar trebui să economisim astfel aproximativ 40% din costurile energetice”, detaliază István. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *