◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Raport PE despre mass-media din Grecia: procese, presiuni, supraveghere, restricții

Un proiect de raport publicat de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Interne a Parlamentului European după ce comitetul LIBE a vizitat Atena, semnalează îngrijorări serioase cu privire la mocrația Greciei, cu amenințări la adresa statului de drept, hărțuirea funcționarilor organismelor publice independente și intimidarea pe scară largă a jurnaliștilor. Chiar înainte de redactarea raportului, șefa misiunii, Sophie in ‘t Veld, de la grupul Renew Europe, sugerase că situația statului de drept în Grecia este precară.

În timpul vizitei, se arată în raport, delegația a discutat cu reprezentanții societății civile, printre altele, despre „nevoia de a respecta și de a consolida independența unora dintre organele de supraveghere națională”, despre procesele și urmărirea penală la adresa jurnaliștilor. Delegația sa întâlnit, de asemenea, cu jurnalişti pentru a discuta despre atacurile și presiunile continue cu care se confruntă mass-media, inclusiv din partea politicienilor de rang înalt și a oficialilor guvernamentali.

Concluziile raportului au menționat, de asemenea, că pluralismul mass-media este amenințat, deoarece un număr mic de oligarhi deține majoritatea mass-media din țară, cu referire directă la problema subrelatării pe anumite probleme, precum recenta tragedie feroviară.

În același timp, raportul a evidențiat preocupări semnificative cu privire la subfinanțare, subangajare și „reducerea competențelor” funcționarilor organismelor publice independente, precum și hărțuirea și intimidarea acestora. Acestea includ Ombudsmanul, Autoritatea pentru Protecția Datelor și Autoritatea pentru Securitatea Comunicațiilor și Confidențialitatea.

Potrivit EURACTIV, raportul solicită guvernului să ridice imediat restricțiile impuse ONG-urilor și jurnaliştilor care relatează despre migrație și să sprijine și să consolideze toate inițiativele care contribuie la transparență.

Potrivit Indicelui mondial al libertății presei pentru 2022, Grecia s-a clasat pe locul cel mai slab dintre cele 27 de state membre ale UE. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *