◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Ecuadorienii, liberi să poarte arme

Ecuador le permite civililor să poarte arme, ca răspuns la creșterea nesiguranței, relatează insightcrime.org. Președintele Guillermo Lasso a anunțat un decret care ridică interdicția ca persoanele civilile să poarte arme de foc. „Ecuatorieni, avem un dușman comun: delincvența, traficul de droguri și crima organizată”, a argumentat președintele.

Cei care doresc să poarte o armă trebuie să aibă peste 25 de ani și să treacă o evaluare psihologică, un test de droguri și să primească un certificat de pricepere în manipularea și folosirea armelor de foc. Oricine are antecedente penale sau antecedente de violență domestică nu va avea acces o armă de foc. Legea preexistentă a armelor din Ecuador specifică faptul că civilii pot deține numai arme de „apărare personală”, adică anumite tipuri de pistoale, revolvere și puști.

Anunțul președintelui vine pe fondul unei perioade de violență extremă în țară. Anul trecut, crimele din Ecuador au crescut cu peste 80%, experții arătând cu degetul către grupurile de trafic de droguri din țară. În ultimii doi ani, bandele au condus la o creștere dramatică a vărsărilor de sânge în închisori, au declanșat mașini-bombă în marile orașe și au măcelărit oficiali judiciari. Pe lângă faptul că provoacă violență, bandele au încercat să terorizeze populația prin acte ngeroase.

Înlăturarea restricțiilor privind armele vine ca răspuns la temerile tot mai mari de securitate în rândul civililor din Ecuador, dar strategii similare au mers prost în altă parte în America Latină.

În Brazilia, legile relaxate asupra armelor au dus la o intrare a acestora în posesia criminalilor. „Același lucru s-ar putea întâmpla în Ecuador”, susține Carla Álvarez Velasco, profesor la Institutul Național de Studii Superioare din Ecuador (Instituto de Altos Estudios Nacionales – IAEN Ecuador).

Criminalii din Ecuador pot accesa arme de foc care sunt interzise pentru civili prin traficul de arme din alte țări din regiune și forțele de securitate care fac trafic de arme către bande. Deputatul Esteban Torres, care și-a exprimat sprijinul pentru eliminarea restricțiilor privind armele, a susținut în decembrie 2020 că existau între 350.000 și 400.000 de arme de foc ilegale în țară. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *