◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Studiu global. Speranța
de viață va crește cu cinci ani în următoarele trei decenii

Potrivit rezultatelor unui Studiu Global Burden of Disease (GBD), speranța de viață în întreaga lume este estimată să crească cu aproape cinci ani până în 2050. Prognoza indică faptul că între 2022 și 2050, speranța de viață pentru bărbați va crește de la 71,1 ani la 76 de ani și de la 76,2 ani la 80,5 ani pentru femei. Statele în care speranța de viață este în prezent mai ar urma să înregistreze cele mai mari creșteri. „Pe lângă creșterea speranței de viață în general, am constatat că disparitatea speranței de viață între zonele geografice se va diminua. Acesta este un indicator că, în timp ce inegalitățile în materie de sănătate între regiunile cu cel mai mare și cel mai mic venit vor rămâne, decalajele se micșorează, cele mai mari creșteri fiind anticipate în Africa subsahariană”, detaliază dr. Chris Murray, președinte al științelor de metrică a sănătății la Universitatea din Washington, SUA, director al Institutului pentru metrici și evaluare a sănătății (IHME), citat de guernseypress.com.

Deși se estimează că speranța de viață globală va crește din 2022 până în 2050, îmbunătățirea a fost într-un ritm mai lent decât în cele trei decenii premergătoare pandemiei de Covid-19, mai arată studiul. Acest studiu indică faptul că trecerea continuă de la bolile netransmisibile – afecțiunile cardiovasculare, cancerul și diabetul – și expunerea la factori de risc asociați – cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, dieta nesănătoasă și fumatul – vor avea cel mai mare efect asupra impactului problemelor de sănătate ale următoarei generații.

Pe de altă parte, speranța de viață sănătoasă globală – numărul mediu de ani la care o persoană se poate aștepta să trăiască în stare bună de sănătate – va crește de la 64,8 ani în 2022 la 67,4 ani în 2050 – o creștere de doar 2,6 ani. Acest aspect sugerează că, deși mai mulți oameni vor trăi mai mult, aceștia vor înregistra mai mulți ani în stare de sănătate precară. Cercetarea a constatat că numărul total de ani pierduți din cauza sănătății precare și a morții premature atribuite factorilor de risc metabolic a crescut cu aproape 50% (49,4%) din 2000.

Analiza și-a bazat estimările pe 88 de factori de risc și pe rezultatele asociate în sănătate pentru 204 țări și teritorii, din 1990 până în 2021. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *