◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Austria – curiozități

 În 2004, cheltuielile Austriei în domeniul apărării s-au ridicat la circa 0,9% din PIB. Armata are circa 45.000 de soldați, dintre care circa jumătate sunt recruți. Ca șef al statului, președintele Austriei este comandant suprem al Bundesheerului. În practică, comanda Forțelor Armate Austriece este exercitată de ministrul Apărării.

 Energia electrică este produsă în cea mai mare parte în hidrocentrale: împreună cu alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană, solară și cu centralele cu biomasă, cantitatea de energie produsă din surse regenerabile se ridică la 62,89%  din energia utilizată în total în Austria, restul fiind produsă în termocentrale, care ard gaz și petrol. 605 miliarde de kilowați-oră de energie electrică sunt distribuiți prin rețeaua Energie AG în fiecare an. Acest lucru necesită cea mai mare precizie, deoarece energia electrică nu poate fi stocată. Mai mult de 30.000 de kilometri de linii sunt gestionate de la Wattstrasse, care aparține de Energie AG din Linz.

 Lacurile au origine glaciară: Attersee (situat la est de Salzburg), Bodensee (Constanța/Konstantz) – situat la granița cu Germania și Elveția; Neusiedler See (la granița cu Ungaria), Worther (la vest de orașul Klagenfurt).

 Cele nouă landuri federale ale Austriei sunt: 1) Burgerland (cu capitala la Eisenstadt), situat în estul țării, de-a lungul frontierei cu Ungaria; 2) Carinthia (Klagenfurt), în sud; 3) Austria Inferioară (St. Polten), se învecinează cu Republica Cehă și Slovacia, pe locul doi ca populație, după Viena; 4) Austria superioară (Linz); 5) Salzburg (cu aceeași capitală); 6) Stiria (Graz), se învecinează cu Slovenia; 7) Tirol (Innsbruck) se învecinează cu Italia; 8) Vorarlberg, al doilea cel mai mic stat federal după Viena, are graniță cu Germania, Elveția și Liechtenstein; 8) Viena, capitala țării.

 Munții sunt Alpii Orientali, Centrali de Nord și Calcaroși de Sud și ocupă cea mai mare parte a țării. Din suprafața totală a Austriei (84.000 km²), doar un sfert se află în zone de șes și doar 32% se află sub altitudinea de 500 m.

 Mișcările sindicale sunt deosebit de puternice în Austria și au o mare influență asupra politicii muncii.

 Moneda Austriei este euro, iar țara posedă una dintre cele mai bogate game de monede de colecție din Zona Euro, cu valori nominale de la 10 la 100 de euro – o monedă excepțională de 100.000 de euro a fost emisă în 2004. Monedele sunt o veche tradiție națională. Spre deosebire de emisiunile normale, aceste monede nu pot fi folosite pentru plăți în Zona Euro. De exemplu, moneda comemorativă austriacă de 5 euro nu poate fi folosită în alte țări…

 Numele oficial al țării este Österreich”, care înseamnă „Regatul de Est” sau „Imperiul de Est” în limba germană. Habsburgii au condus Austria din 1276 și până la sfârșitul Primului Război Mondial (https://incredibilia.ro/curiozitati-despre-austria/).

 Pădurile ocupă 44% din suprafața țării, fiind cea mai bogată țară europeană în păduri. Cu toate acestea, firmele austrice prelucrează masiv lemnul din pădurile altor țări europene, în primul rând, România.

 Austria ocupă locul 12 în lume după PIB pe cap de locuitor, având o economie de piață socială foarte bine dezvoltată și un standard de viață ridicat. Până în anii 1980, multe din companiile industriale din Austria au fost naționalizate; mai recent, însă, privatizarea a redus prezența statului în economie la un nivel comparabil cu alte economii europene.

 Populația Austriei a fost estimată la 8,9 milioane persoane în 2020 de către Statistik Austria. Populația Vienei depășește 1,9 milioane persoane sau 2,6 milioane, cu suburbiile, reprezentând mai mult de un sfert din populația țării. După Viena, următoarele orașe, ca populație sunt: Graz (291 mii locuitori); Linz (207 mii); Salzburg (155 mii); Innsbruck (132 mii) și Klagenfurt (101 mii).

 Țara posedă cca 100 rezervații naturale și alte peste 100 de rezervații peisagistice. Dintre acestea se remarcă Parcul Național Hohe Tauern.

 Religie: Austria a fost și este o țară puternic catolică, fiind centrul monarhiei habsburgice (1273–1918), care a susținut Romano-Catolicismul. Deși în secolul al XVI-lea mulți austrieci s-au convertit la Protestantism, în special la Luteranism, pe măsură ce Reforma protestantă (începută în 1517) se răspândea în Europa, habsburgii au adoptat măsuri de contrareformă încă din 1527 și au reprimat dur Protestantismul austriac; deși minoritari, mulți austrieci au rămas Protestanți. La câteva decenii după căderea monarhiei habsburgice, la sfârșitul Primului Război Mondial, și transformarea Austriei într-o republică federală, cel puțin după anii 1970 a avut loc un declin al Creștinismului (cu excepția bisericilor ortodoxe) și o proliferare a altor religii, proces care este deosebit de pronunțat în Viena.

 Rețeaua hidrografică a Austriei este influențată de lanțul muntos al Alpilor. Principala arteră hidrografică este Dunărea (360 km), ce străbate Austria de la vest la est, trecând prin orașele Linz, Krems și Viena. Alte râuri importante sunt Drava și Murz, precum și afluenții Dunării, Inn și Enns.

 Steagul Austriei, două dungi orizontale roșii, între care se află o dungă albă, de dimeniuni egale toate trei – datează din secolul al XII-lea. Conform semnificației unui stindard senioral, roșul simbolizează sângele vărsat de ducele Leopold al V-lea în Timpul asediului cetății Acra, una dintre confruntările din perioada Cruciadelor.

 Tiergarten Schönbrunn, cea mai veche grădină zoologică din lume, a fost creată ca  grădină zoologică imperială în 1752, fiind încă în funcțiune: are peste 700 de specii de animale, printre care și urși panda (https://incredibilia.ro/curiozitati-despre-austria/).

 Turcii formează unul dintre cele mai mari grupuri etnice din Austria (350 mii persoane). Împreună, bosniacii, croații, macedonenii, sârbii și slovenii reprezintă aproximativ 5,1% din populația totală a Austriei.

 Turismul este o importantă ramură a economiei naționale.

Edith Mihaela Dobrescu/ Institul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *