◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

25 de ani de închisoare pentru „denigrarea armatei ruse”

Un tribunal din Moscova a condamnat la 25 de ani de închisoare un opozant de top al Kremlinului, pentru trădare și denigrare a armatei ruse. Vladimir Kara-Murza Jr, un activist proeminent al opoziției, care a supraviețuit de două ori otrăvirilor pe care le-a pus pe seama Kremlinului, se află în spatele gratiilor de la arestarea sa, în urmă cu un an. El a respins acuzațiile ca fiind politice și a comparat procedurile judiciare împotriva sa cu procesele-spectacol din timpul guvernării dictatorului sovietic Iosif Stalin.

Acuzațiile împotriva lui Kara-Murza provin din discursul său din 15 martie, la Camera Reprezentanților din Arizona, în care a denunțat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, notează Euronews. Anchetatorii au adăugat acuzațiile de trădare în timp ce acesta era în arest.

Rusia a adoptat o lege care incriminează răspândirea „informațiilor false” despre armata sa la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Autoritățile au folosit legea pentru a înăbuși criticile la adresa a ceea ce Kremlinul numește „o operațiune militară specială”.

Verdictul instanței de la Moscova a atras indignarea oficialilor guvernamentali și internaționali, precum și a activiștilor. Activista politică din Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya și-a postat pe Twitter disprețul față de decizie. Ambasadorul SUA în Rusia, Lynn Tracy, a cerut eliberarea sa imediată. Adresându-se reporterilor alături de ambasadorii britanici și canadieni în Rusia, Lynn a spus: „incriminarea criticii acțiunilor guvernamentale este un semn de slăbiciune, nu de forță”.

La rândul său, guvernul britanic l-a chemat pe ambasadorul rus pentru a condamna verdictul – Kara-Murza deține și cetățenia britanică și a studiat la Universitatea Cambridge. Secretarul britanic de Externe, James Cleverly, a declarat: „Lipsa de angajament a Rusiei în a proteja drepturile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare, este alarmantă”.

La rândul său, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe Kara-Murza. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *