◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Reţelele de socializare, inundate de imagini violente şi de dezinformare

Bruxelles-ul a avertizat Meta (Facebook, Instagram) cu privire la o recrudescenţă a informaţiilor false şi i-a cerut şefului său, Mark Zuckerberg, să comunice măsurile pe care le ia pentru a remedia situaţia, la o zi după un avertisment similar din partea X (fostul Twitter).

Acest avertisment se referă la postările „în urma atacurilor teroriste ale Hamas asupra Israelului şi la dezinformarea în contextul alegerilor europene”, înaintea unui scrutin european în primăvara anului viitor, a explicat comisarul european pentru afaceri digitale, Thierry Breton, într-un mesaj pe Bluesky, rivalul X: „Suntem la curent cu rapoartele privind un număr semnificativ de falsuri înşelătoare şi conţinuturi manipulate care au circulat pe platformele dumneavoastră, dintre care unele încă apar online”, a scris comisarul, într-o scrisoare adresată lui Zuckerberg, postată de asemenea pe Bluesky, potrivit AFP.

Videoclipuri umilitoare cu ostatici, cadavre decapitate, crime filmate… Reţelele de socializare au fost inundate de imagini violente, dar şi de tentative de dezinformare, de la atentatele comise de Hamas, o provocare pentru toate platformele. Un purtător de cuvânt al Meta a răspuns că, după atacul Hamas, grupul „a înfiinţat rapid un centru de operaţiuni speciale format din experţi, inclusiv persoane care vorbesc fluent ebraica şi araba, pentru a monitoriza îndeaproape şi a răspunde la această situaţie extrem de volatilă”.

Thierry Breton a reamintit obligaţiile în materie de moderare a publicaţiilor şi de eliminare a conţinuturilor ilegale care decurg din noua legislaţie europeană privind serviciile digitale (DSA), intrată în vigoare la sfârşitul lunii august. Dar situaţia X pare mai problematică. Bruxelles şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de dezinformare pe platformă, subliniind rezultatele slabe ale acesteia în comparaţie cu reţelele rivale. De altfel, și ministrul german al Industriei digitale, Volker Wissing, i-a cerut lui Elon Musk şi tuturor operatorilor să şteargă conturile care glorifică teroarea, îndeamnă la distrugerea Israelului şi la violenţă împotriva evreilor.

Thierry Breton ameninţase reţeaua de socializare X cu sancţiuni, somându-l pe patronul său, Elon Musk, să dea socoteală în termen de 24 de ore pentru difuzarea de informaţii false şi imagini violente legate de conflictul Israel-Hamas. „În urma atacurilor teroriste ale Hamas asupra Israelului, avem indicii că platforma dumneavoastră este folosită pentru a difuza conţinuturi ilegale şi dezinformări în UE”, a scris oficialul european.

„Politica noastră este ca totul să fie deschis şi transparent, o abordare pe care ştiu că UE o susţine. Vă rog să enumeraţi încălcările la care vă referiţi pe X, pentru ca publicul să le poată vedea”, a răspuns miliardarul american, direct pe X, câteva ore mai târziu.

Foto: Erik Lucatero/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *