◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Utilizarea programelor-spion împotriva jurnaliştilor în mijlocul conflictului Armenia-Azerbaijan, o „amenințare gravă”

International Press Institute (IPI) condamnă utilizarea programelor-spion Pegasus împotriva jurnaliştilor în mijlocul conflictului Armenia-Azerbaijan, primul exemplu documentat de spyware folosit pentru a supraveghea jurnaliştii în contextul unui conflict internaţional.

Rețeaua globală IPI este alarmată de un nou raport al organelor de supraveghere a internetului și al grupurilor de susținere a drepturilor digitale, care a descoperit utilizarea Pegasus, un spyware controversat, pentru a viza jurnaliștii și alți actori ai societății civile în timpul conflictului între Armenia şi Azerbaidjan, potrivit ipi.media.

Cele mai recente dezvăluiri sunt un alt exemplu al modului în care instrumentele avansate de supraveghere au fost folosite pentru a încălca libertatea presei. O investigație și un raport comun, publicate pe 25 mai de Access Now, CyberHUB-AM, Citizen Lab de la Școala Munk de Afaceri Globale, de la Universitatea din Toronto, Laboratorul de securitate al Amnesty International și cercetătorul independent de securitate mobilă Ruben Muradyan au descoperit că cel puțin 12 armeni, personalități publice, au fost vizate de Pegasus între octombrie 2020 și decembrie 2022, inclusiv doi jurnaliști Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).Raportul a constatat că atacurile au fost legate de un conflict teritorial între Armenia și Azerbaidjan asupra regiunii Nagorno-Karabakh, un teritoriu disputat care a dus cel mai recent la un război în 2020 și la mai multe izbucniri de violență de atunci.
Cei doi jurnaliști vizați, Karlen Aslanyan și Astghik Bedevian de la Serviciul armean al RFE/RL, sunt „recunoscuți pentru reportajele lor puternice”, potrivit președintelui și CEO al RFE/RL, Jamie Fly. În perioada în care dispozitivele lor mobile au fost infectate, Aslanyan și Astghik au relatat despre criza politică din Armenia și despre alegerile parlamentare anticipate care au urmat după războiul din 2020.

IPI continuă să susțină un cadru de reglementare global care să controleze dezvoltarea, comerțul și utilizarea programelor spion și îndeamnă guvernele din întreaga lume să oprească abuzurile de supraveghere de stat. „Dezvăluirile despre utilizarea programelor spion Pegasus pentru a supraveghea jurnaliştii care raportează despre conflictul din Nagorno-Karabakh sunt extrem de îngrijorătoare şi ilustrează ameninţarea gravă pe care abuzurile unei astfel de tehnologii avansate de supraveghere o reprezintă pentru confidenţialitatea jurnalistică şi libertatea presei. Cu aceste constatări, intrăm într-un nou capitol periculos în abuzul global de instrumente spyware împotriva jurnaliștilor și membrilor societății civile: se înțelege că aceasta este prima dată când spyware avansat a fost folosit pentru a sparge telefoanele jurnaliştilor în context. a unui conflict international. Spionajul sponsorizat de stat adaugă încă un strat de pericol muncii jurnaliştilor şi corespondenţilor care acoperă conflictele şi va avea un efect de înfrigurare asupra presei. IPI îndeamnă atât guvernele din Armenia, cât și din Azerbaidjan să lanseze investigații transparente privind abuzul de spyware și alte instrumente de hacking împotriva jurnaliştilor de către serviciile de informații interne și autoritățile militare și să se asigure că sunt implementate măsuri de protecție pentru a proteja membrii presei de toate formele de supraveghere nejustificată”, a declarat directorul adjunct al IPI, Scott Griffen. (redacția UZPR)

Foto: Sigmund/Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *