◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Amenzi enorme pentru „știri false” și defăimare, în Bosnia-Herțegovina

Guvernul cantonal din Sarajevo a introdus un nou proiect de lege care alarmează grupurile de susținere a drepturilor și a libertății de exprimare – impune sancțiuni de până la 2.100 de mărci bosniace, în jur de 1.000 de euro, pentru răspândirea de „știri false”.

Guvernul susține că proiectul de lege va proteja cetățenii de știrile false, dar criticii spun că reprezintă o amenințare gravă la adresa libertăților civile, potrivit BalkanInsight.

Legislația introduce sancțiuni de până la 900 de euro pentru oricine „răspândește sau difuzează știri false sau afirmații care provoacă panică sau perturbă grav ordinea și liniștea publică”. Amenzile pentru persoanele juridice, inclusiv mass-media, variază de la 5.000 la 15.000 de mărci bosniace sau – aproximativ 7.500 de euro.

Noul proiect de lege prevede, de asemenea, amenzi pentru persoanele responsabile din entitățile juridice, variind de la 700 până la 2.100 de mărci bosniace. „Aceste tipuri de măsuri represive sunt împotriva principiilor democratice Nu se poate permite poliției să patruleze pe internet, hotărând ce sunt știri false sau ce este discursul instigator la ură. Acest lucru poate fi permis doar persoanelor bine pregătite, dar poliția noastră cu siguranță nu este, pentru că acest lucru poate fi interpretat în moduri diferite și poate doar reduce libertatea de exprimare”, a declarat Leila Bicakcic, directorul Centrului pentru Raportare de Investigații, CIN BiH.

Ministrul de Interne al cantonului, Admir Katica, a explicat, într-un comunicat de presă, că „infracțiuni precum amenințările grave, răspândirea discursului instigator la ură sau difuzarea de știri false pot îmbrăca diferite forme și, în cele din urmă, se pot manifesta într-un loc public, de exemplu, pe stradă, într-un parc și așa mai departe. Legea definește cadrul legal pentru abordarea responsabilităților pentru infracțiuni, în timp ce tehnicile efective de implementare și de detectare vor rămâne în mâinile poliției și evaluarea acestora cu privire la instrumentele juridice pe care să le folosească în (…) urmărirea penală a autorilor unor astfel de infracțiuni”.

Proiectul de lege a venit la doar câteva săptămâni după ce adunarea Republicii Srpska, cealaltă entitate din Bosnia, a adoptat amendamente mult criticate la Codul Penal, incriminând defăimarea. Ministrul Justiției din Republica Srpska, Milos Bukejlovic, a declarat că defăimarea, conform legii, va aduce amenzi de la 5.000 la 20.000 de mărci bosniace, 2.550 până la 10.220 de euro, o sumă enormă într-o țară în care salariul mediu lunar este de aproximativ 630 de euro.

Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska, a negat că ar încerca să suprime mass-media cu legea. Dar Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și organele locale și internaționale de supraveghere a drepturilor au cerut Parlamentului entității să respingă modificările. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *