◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Guvernele autoritare transformă legislația în armă împotriva jurnaliștilor

În Liberia, o țară cu o istorie lungă și tragică de violență împotriva oricui contestă puterea, armele nu l-au redus la tăcere pe jurnalistul Rodney Sieh. Instanțele au făcut-o.

Sieh a fost unul dintre cei patru jurnaliști și experți în Drept care au participat la o discuție de Ziua Mondială a Libertății Presei la Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor din New York despre utilizarea tot mai mare a „legii” pentru a pedepsi jurnaliştii și a păstra ascuns adevărul, relatează ijnet.org. Moderat de vicepreședintele adjunct ICFJ pentru cercetare globală Julie Posetti, conferința a explorat modul în care guvernele devin din ce în ce mai sofisticate în utilizarea aspectelor legii care par să nu aibă nimic de-a face cu jurnalismul – probleme fiscale, finanțare din străinătate, chiar și protecția femeilor – împotriva jurnaliştilor: „Nu sunt doar jurnaliştii individuali care plătesc preţul persecuţiei. Atunci când editorii de știri sunt vizați, întregi organizații de știri sunt puse în pericol. Punctele de vânzare sunt închise, iar personalul de la redacție rămâne șomer, dându-se o lovitură jurnalismului independent în țările cu autocrații în plină dezvoltare”.

Sieh a fost vizat deoarece instituția de presă pe care a fondat-o, FrontPage Africa, a publicat propriul raport al guvernului despre modul în care un ministru a folosit abuziv fondurile donatorilor. Ministrul a fost demis și l-a învinuit pe Sieh. Sistemul judiciar l-a condamnat pe Sieh la… 5.000 de ani de închisoare și a închis FrontPage Africa.

În Guatemala, editorul și câștigătorul Premiului Internațional de Jurnalism ICFJ Knight José Rubén Zamora a fost în închisoare mai bine de nouă luni, pentru acuzații false de spălare de bani: „Au descoperit că cel mai eficient instrument pe care îl au în manualul de reprimare a jurnalismului este Dreptul penal. Este ușor să inventezi un caz spunând că un jurnalist a spălat bani”, a spus fiul lui Zamora, director de comunicare și impact la Exile Content Studio. După întemnițarea lui Zamora, elPeriódico a încetat să mai tiparească și operează online cu o mică parte din fostul său personal, dintre care mulți jurnaliști continuă să fie vizați.

Caoilfhionn Gallagher, un avocat irlandez care apără mulți jurnaliști și publicații persecutați de seamă, a remarcat patru tendințe din ce în ce mai folosite de guvernele represive:

         utilizarea din ce în ce mai mare a „lawfare” – armonizarea legii pentru a viza jurnaliștii și jurnalismul

         țintirea direct a instituțiilor media, precum elPeriódico și FrontPage Africa

         vizarea jurnaliştilor nu doar pentru munca lor

         extinderea persecuției dincolo de granițele naționale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *