◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024
Organizația Internațională a Muncii. După 20 de ani

Organizația Internațională a Muncii (OIM) este o structură tripartită – guverne, patronate, sindicate – unică în cadrul ONU și fost fondată în anul 1919. În 2003, 176 de state erau reprezentate în cadrul acestei instituții pendinte de ONU (Romulus Cristea, Aproape 3 miliarde de oameni trăiesc cu ce mult doi doolari pe zi, în România liberă, 25 iunie 2003). Principala misiune a OIM vizează elaborarea normelor internaționale de muncă și a modalităților de veghere la aplicarea acestora. Eradicarea sărăciei prin muncă, adoptarea unei noi convenții privind identitatea celor care călătoresc…

Citește mai mult

„Heritage First!”, bienală a patrimoniului cultural din România

Prima bienală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din România, „Heritage First!”, se va deschide la Băile Herculane, pe 1 septembrie. „În această primă ediţie pilot, programul cultural conectează Băile Herculane cu Timişoara – Capitală Culturală Europeană prin intermediul unui satelit ce propune o rezidenţă artistică mobilă şi ateliere de lucru”, arată organizatorii, într-un comunicat. Programul cultural aduce în faţa publicului patru conferinţe tematice, o masă rotundă cu autorităţi locale şi centrale, unde se vor discuta soluţiile necesare salvării Băilor Neptun, rezidenţe artistice, concursuri, expoziţii, concerte şi jocuri pentru copii, având scopul…

Citește mai mult

Stress Congress 2023 – „Provocările Digitalizării în Managementul Medical al Stresului”

Medicii, medicii rezidenți, medicii pensionari, psihologii, studenții, farmaciștii, asistenții medicali și orice persoană interesată sunt invitați să se înscrie la cea de-a VI-a ediție a Stress Congress, cu tema „Provocările Digitalizării în Managementul Medical al Stresului”, care se va desfășura în perioada 28-30 Septembrie 2023, Chair Congress fiind prof. univ. dr. Luiza Spiru, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Stress Congress 2023 este un eveniment național, cu participare internațională, organizat sub Înaltul Patronaj al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în parteneriat cu Fundația Ana…

Citește mai mult

„Bikechess”, o comedie neagră despre jurnalism, premiată la Festivalul de la Karlovy Vary

Comedia neagră a lui Assel Aushakimova despre jurnalismul din Kazahstan, „Bikechess”, a câștigat premiul Works in Progress al Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Secțiunea este axată pe proiecte de lungmetraj din Europa Centrală și de Est, Balcani, fosta Uniune Sovietică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Potrivit variety.com, filmul kazah o urmărește pe Dina, care lucrează ca jurnalist la postul național de televiziune. Poveștile despre care i se cere să relateze devin din ce în ce mai absurde și pline de laude pentru guvern. „Arătând prin ochi de…

Citește mai mult

Inteligența artificială, utilă în tranzacţiile cu electricitate

Un trader danez de energie analizează în fiecare zi aproximativ 30 de milioane de seturi de date, în încercarea de a prezice cum temperaturile din Germania ar putea să se repercuteze asupra preţului energiei electrice în Franţa şi în alte părţi din Europa, transmite Bloomberg. Pe piaţa europeană de electricitate, evaluată la 1.300 miliarde de euro, MFT Energy A/S şi alte câteva firme care se ocupă cu tranzacţiile cu electricitate au adoptat inteligenţa artificială şi învăţarea de către maşini pentru a face bani, iar operaţiunilor lor sunt cele care la…

Citește mai mult

Zeci de mii de europeni uciși de caniculă în 2022

Peste 61.000 de oameni ar fi murit în valurile de căldură înăbușitoare ale Europei vara trecută, potrivit unor noi cercetări. Studiul realizat de cercetători de la institutele europene de sănătate a estimat că aceste decese s-au înregistrat în 35 de țări europene, de la sfârșitul mai până la începutul lunii septembrie 2022, în timpul celei mai fierbinți veri înregistrate în Europa. Studiul, publicat în revista Nature Medicine, a constatat că țările mediteraneene – Grecia, Italia, Portugalia și Spania – au înregistrat cea mai mare rată de decese în funcție de…

Citește mai mult

„Râşnov Unplugged – Folk la altar” – „o întoarcere la origini”

Festivalul „Râşnov Unplugged – Folk la altar”, ediţia a III-a se va desfăşura, în perioada 27-30 iulie, la Biserica Evanghelică din Râşnov. Pe afişul evenimentului se află nume precum Dinu Olăraşu / Alina Manole (27 iulie), Radu Gheorghe / Eugen Cristea (28 iulie), Alexandru Andrieş / Adriana Ausch (29 iulie), Maria Gheorghiu / Paul Prisada (30 iulie). „Într-un decor ce păstrează amintiri şi amprente ale secolului al 18-lea, cu o acustică specifică unei biserici în care sute de ani s-a cântat la orgă, festivalul Râşnov Unplugged – Folk la altar…

Citește mai mult

Comitet european pentru îmbunătățirea serviciilor sociale

Comisia Europeană a dat undă verde înființării Comitetului european de dialog social pentru serviciile sociale, care va avea ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă, evoluția locurilor de muncă, competențele și atractivitatea serviciilor sociale. Comisia a anunțat decizia de a înființa Comitetul ca parte a Strategiei de îngrijire 2022 și a Inițiativei de dialog social din 2023. „Comisia a subliniat importanța sectorului serviciilor sociale în strategia europeană de îngrijire, iar Comitetul este obligat să joace un rol fundamental în implementarea acesteia”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi…

Citește mai mult

Expoziție-eveniment dedicată lui Nicolae Iorga, la Iași

Expoziţia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere” va putea fi vizitată în perioada 13 iulie 2023 – 7 ianuarie 2024, la Palatul Culturii din Iaşi. Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Arhivele Naţionale Iaşi, potrivit unui comunicat. Personalitatea marelui istoric va fi prezentată publicului prin intermediul unui demers expoziţional ce are la bază piese din Colecţia „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Naţional de Istorie a României de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul…

Citește mai mult

Comisia Europeană presează Serbia să asigure presei un mediu favorabil

Comisia Europeană a făcut presiuni asupra autorităților din Belgrad pentru a implementa reformele necesare pentru îmbunătățirea stării presei din Serbia „fără întârziere”. Potrivit Indicelui libertății presei din 2023, Serbia ocupă locul 91 din 180 de țări, coborând cu încă 12 locuri față de anul precedent. Organizațiile internaționale au criticat guvernul sârb pentru lipsa pluralismului mass-media, iar organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a descris situația ca fiind „toxică”. Singurele țări din regiune care se clasează mai prost decât Serbia sunt Grecia (107), membru UE, și Albania, candidată la UE (96). Serbia…

Citește mai mult

25 de ani în slujba comunității. „Palia Expres”, Orăștie, Hunedoara

Recent am primit de la colegul de breaslă membru UZPR Ioan Vasiu, redactor șef al  publicației săptămânale – print – „Palia Expres”, publicația care apare de vreo 25 de ani, prin grija și strădaniile unui colegiu de redacție iubitor de cultură, artă și noutăți inedite din cotidianul imprevizibil în care comunitatea orăștiană supraviețuiește. Din sumar menționăm câteva titluri relevante temelor diverse abordate în conținutul său. „Cetatea Orăștiei își va recăpăta strălucirea cu ajutorul fondurilor europene. Obiectiv-Introducerea Cetății Orăștiei în circuitul public și impunerea ei ca destinație turistică. Investiție care constă…

Citește mai mult