◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Comisia Europeană presează Serbia să asigure presei un mediu favorabil

Comisia Europeană a făcut presiuni asupra autorităților din Belgrad pentru a implementa reformele necesare pentru îmbunătățirea stării presei din Serbia „fără întârziere”. Potrivit Indicelui libertății presei din 2023, Serbia ocupă locul 91 din 180 de țări, coborând cu încă 12 locuri față de anul precedent.

Organizațiile internaționale au criticat guvernul sârb pentru lipsa pluralismului mass-media, iar organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a descris situația ca fiind „toxică”.

Singurele țări din regiune care se clasează mai prost decât Serbia sunt Grecia (107), membru UE, și Albania, candidată la UE (96).

Serbia este candidată la UE din 2012 și a deschis discuțiile de aderare la UE în ianuarie 2014, dar a înregistrat foarte puține progrese în ultimii doi ani. Bruxelles-ul consideră libertatea presei ca un element crucial al procesului de aderare a Serbiei la UE și un „punct de referință interimar important, care trebuie îndeplinit în cadrul capitolului 23 al procesului de negocieri. Ne aşteptăm ca Serbia să creeze un mediu favorabil în care libertatea presei şi libertatea de exprimare să poată fi exercitate fără piedici”, a declarat un purtător de cuvânt al UE pentru EURACTIV.

Oficialul UE a arătat, de asemenea, cu degetul asupra politicienilor sârbi, care adesea critică public jurnaliştii: „Jurnaliştii ar trebui să-şi poată face treaba fără orice ameninţare de violenţă, hărţuire şi intimidare, pentru a se asigura că publicul are acces la toate informaţiile […] De asemenea, ne aşteptăm ca oficialii la nivel înalt să se abţină de la atacuri verbale şi ameninţări la adresa jurnaliştilor”.

Guvernul sârb s-a angajat recent să ia măsuri pentru a aborda problema libertăţii presei.

Prim-ministrul Brnabić a declarat că Belgradul face „tot ce este posibil” pentru a aborda situația și a garanta un mediu media sănătos. (redacția UZPR)

Foto: Tim Mossholder/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *