◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România are o nouă filială – în Israel

Cu puțin timp în urmă, a avut loc la Tel Aviv, la sediul redacției ziarului „Viața noastră”, ședința de constituire a Filialei din Israel a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). Jurnaliștii prezenți la această importantă ședință de constituire au adoptat mai multe hotărâri, în strictă conformitate cu prevederile Statutului UZPR, cât și cu sugestiile președintelui UZPR, Sorin Stanciu, cu privire la denumire, adoptarea siglei și a următoarelor acțiuni pe care și le propune, pe termen mediu și lung, această cea mai nouă filială a UZPR.

În urma candidaturilor și a voturilor liber exprimate, structura de reprezentare a Filialei UZPR din Israel are următorii membri fondatori: Doina Meiseles, președinte al Filialei, Evita Stiru, Biți Caragiale, Ruth Oren, Daniela Dragne.

Cu aceeași ocazie, s-a hotărât în unanimitate ca noua Filială a UZPR să poarte numele celebrului și prestigiosului dramaturg, ziarist si critic literar Alexandru Mirodan.

În perioada imediat următoare, ne vom informa cât se poate de transparent colegii de breaslă și cititorii cu privire la cele stabilite ca urmare a discuțiilor purtate și la diversele activități si acțiuni pe care le vom întreprinde, în funcție de prioritățile acestei etape importante si complexe.   

Conform discuțiilor purtate la București, la sediul UZPR, în mai multe ocazii, de membrii fondatori și de Comitetul de inițiativă al noii noastre filiale (jurnaliștii Doina Meiseles, Daniela Dragne, Emil Stanciu) cu președintele UZPR, Sorin Stanciu, cu alți membri ai conducerii Uniunii, filiala noastră va colabora îndeaproape atât cu UZPR și filialele din România și din Diaspora ale Uniunii, cât și cu alte asociații de ziariști cu orientare democratică din Israel, din Europa, de pretutindeni, militând consecvent pentru libertatea cuvântului și a presei, libertatea de expresie, drepurile civice și ale ziariștilor. 

Cu îndreptățită mândrie se cuvine să remarcăm că din filiala noastră face parte decanul de vârstă al membrilor UZPR (și probabil al tuturor ziariștilor contemporani), distinsa doamnă Biți Caragiale, care și astăzi, la cei 103 ani ai domniei sale (pe care chiar zilele acestea îi va sărbători și în cadrul filialei noastre!), semnează articole de mare profunzime și acuratețe ziaristică în paginile ziarului „Viața noastră”. O fericită coincidență face ca admirabila noastră colegă să se fi născut în iunie 1920, la numai câteva luni după înființarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti, în ianuarie 1919. În acest context, se cuvine să amintim faptul că atunci, în 11 ianuarie 1919, printre jurnaliștii – fondatori ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști s-au aflat numeroși membri marcanți ai breslei jurnalistice din România, prestigioșii ziariști evrei Samsung Avramovici, Brunea Fox, Clement Blumenfeld, Constantin Graur, Moses Rosen, Henric St. Streitman, Mircea Stein, I. Peltz ș.a. Aceștia, desigur, sunt numai câțiva din cele câteva sute de ziariști evrei din România secolelor 19-21 a căror contribuție covârșitoare la istoria presei românești nu poate fi contestată. Tocmai de aceea, preconizăm ca în cel mai scurt timp posibil, sub egida Filialei noastre și a UZPR, să dedicăm o amplă suită de articole de istorie a presei  numeroșilor ziariști evrei din România din secolele 19-21 și presei de limbă română din Israel

Este important de subliniat ca noua filială a UZPR ia naștere într-un moment istoric, în care sărbătorim 75 de ani de la fondarea statului Israel și 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între țările noastre.

Doina Meiseles

2 comentarii pentru “Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România are o nouă filială – în Israel

  1. Felicitari!
    Doresc activitate rodnica UZPR si noii sale filiale din Israel!
    La multi ani dnei Biti Caragiale!

  2. Felicitari UZPR si noii sale filiale.
    Felicitari si dnei Biti Caragiale si tuturor colegilor domniei sale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *