◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Portret de român. Prof. Smaranda Cazan-Livescu, premiată la Gala Top 100 Români de Pretutindeni

În data de 05 octombrie 2023 a avut loc la Opera Națională din București, în prezența doamnei consilier prezidențial Sandra Pralong, Gala Top 100 Români de Pretutindeni.

În cadrul evenimentului organizat prin Programul RE-PATRIOT, platformă creată în 2015 de Marius Bostan, pentru conectarea românilor cu țara, au fost premiați 100 de români care s-au evidențiat în Anteprenoriat, Management, Educatie, Cultură, Sport.

Toți cei premiați au realizările și poveștile lor de viață și constituie o forță intelectuală, ei fiind adevărați AMBASADORI voluntari ai țării noastre.

Cât dor și dragoste de țară poartă în suflet acești oameni, dacă formează încă o Românie, în țările de adopție! Fiecare merită cunoscut, pentru că fiecare poate  fi un imbold spre performanță pentru ceilalți, de acasă și de oriunde!

Printre cei 100 de premiați n 2023 este și doamna profesor SMARANDA CAZAN – LIVESCU, Președinte și fondator UNIFERO – Uniunea Internațională a Femeilor Române, organizație înregistrată în 2007 la Secretarul de Stat, Atlanta, Georgia, SUA.

Vă invit să o cunoaștem pe doamna Smaranda CAZAN – LIVESCU, prin realizările domniei sale și prin propriile cuvinte.

„SMARANDA CAZAN–LIVESCU, româncă născută în București și trăitoare în Atlanta, Statul Georgia, Statele Unite ale Americii, este absolventă a Universității Al.I. Cuza din Iași, secția Engleză-Română, a Universității de Stat a Georgiei (Atanta) și National Institutes (New Hampshire, SUA). Ea deține titlurile de M.A. în Lingvistică & Engleză (Gramatică, Limbă și Literatură), Cultură & Civilizație, Limbă Engleză ca limbă străină și are studii doctorale în Leadership/Management & Curriculum. Deține, de asemenea, Certificat de expert în protocol și etichetă, dar și ca para-legal în domeniul imigrației”.

Ca recunoaștere a capacităților și pregătirii profesionale, este aleasă șefă de catedră la Liceul „Druid Hills” fondat de Universitatea Emory, unde desfășoară si activitate de consultant – îndrumător pentru studenți desemnați ai Universității Oglethorpe și Georgia State, din Atlanta. De asemenea, este Associate Professor – Consultant la University of Virginia în parteneriat cu DeKalb County System, susținând cursurile  de pregătire a profesorilor pentru obținerea certificatelor de predare a limbii engleze ca limbă secundară. Ca Fulbright Scholar, devine membru permanent al Departamentului Fulbright din Atlanta și este premiată și ca Profesor al anului – Georgia, SUA.

Este căsătorită și are o fiică, Laura, un fiu, Adrian, si o nepoțică de 3 ani. În România revine în fiecare vară pentru a coordona Conferințele anuale ale organizatiei, dar și pentru a-și întâlni fiica, sora și fratele, colegi, prieteni și membri ai organizației non-profit UNIFERO Inc., pe care a fondat-o în anul 2007 și al cărei Președinte este (Uniunea Internaționala a Femeilor Române pentru femeile lumii, familiile și suporterii lor). Această organizație non profit și non guvernamentală este binecunoscută și apreciată pentru problematica adusă în dezbatere. Statutul femeilor, situația globală de trafic uman, educația modernă și calitatea ei, cultura, tradițiile, istoria și limba română atrag atenția tuturor celor prezenți, prin module profesional prezentate de-a lungul anilor în Anglia, Austria, Cehia, China, Franța, Israel, Italia, SUA, și nu în ultimul rând, în România – București, Bușteni, Craiova, Iași, Piatra Neamț, Ploiești, Târgoviște, Timișoara, Vatra Dornei, Odorheiul Secuiesc, atât prin prezența directă, cât și prin sesiuni ZOOM. 

UNIFERO, prin Concursuri anuale de creație literară și artă plastică (2008-2023), motivează și promovează astfel creativitatea elevilor, dar și a adulților.

Smaranda LIVESCU, ca Director și fondator al Primului Centru Cultural Român-American din sud-estul SUA, „Athenaeum” , organizează prima vizită în Atlanta a Reginei Ana a României și a Altețelor lor Principesa Margareta și Principesa Sofia.

Împreună cu soțul, profesor, jurnalist și inginer Lucian LIVESCU, devine membru activ al organizației „Children of the World”, fondată de Principesa Margareta și apoi membru al organizației „Women of the World” și parte a Corpului Diplomatic Internațional al Atlantei, contribuind la crearea relațiilor orașelor înfrățite Atlanta- București, Athens (GA) – Iași, Alpharetta- Piatra Neamț.

Invitată de CNN în sediul din Atlanta, traduce live/simultan Revoluția Română din 1989, pe parcursul unei luni de muncă intensă, lucrând cu echipa de știri internaționale (Parisa Khosravi – Senior Vicepresident for CNN Worldwide, Eason Jordan, ș. a.) pe video-uri primite nu doar din România, ci și din Polonia (țară a cărei limbă o vorbește). Tot în acea perioadă, susține interviuri legate de eveniment și în care prezintă România – istoria și cultura.

Doamna Smaranda LIVESCU, împreună cu soțul, face parte din grupul de șapte familii fondatoare ale Primei Biserici Ortodoxe române din Atlanta, „Sf. Împărați Constantin și Elena”, unde susține cu alți români cursurile de limbă, civilizație română și religie din cadrul acestui lăcaș. De-a lungul anilor, inițiază evenimente culturale și de ajutorare inter confesionale – punți de legătură și suport între toate bisericile romănești din Georgia și nu doar.

Ca om al cetății, organizează caravane cu ajutoare pentru refugiati din Nepal, Venezuela, diferite țări din Africa și Asia – și ajută la relocarea noilor familii de români (câștigători ai loteriei vizelor) și mai recent a românilor ucrainieni, pentru care predă ore de limbă română. De asemenea, comunitatea vorbitoare de limbă spaniolă beneficiază de orele de conversație ținute de Smaranda, care nu omite să demonstreze și caracteristici lingvistice asemănătoare cu limba română.

Smaranda este moderator și prezentator la Conferințele internaționale  profesionale (Limba engleză) și Conferințe educație/metode și metodologii de predare (limba română și engleză) pe platforma ZOOM – România, Bulgaria, Spania, Italia, Republica Moldova.

Ca Secretar General al organizației Consiliul Mondial Român (Romanian World Council) 2001-2006, participă și financiar la realizarea și ridicarea Troiței de la Țiganca (RM), în memoria soldaților români căzuți în al Doilea Război Mondial.

Desemnată de Comitetul Olimpic American ca reprezentant principal (Chief Envoy) pentru echipa Olimpică a României la Olimpiada Centenară de la Atlanta 1996, primește Diploma semnată de Antonio Samaranch – Președintele Comitetului Olimpic Internațional – pentru spiritul olimpic demonstrat.

De asemenea, în octombrie 2008 i se desemnează Certificatul de Ambassador of Good Will, Arkansa Traveler. 

Smaranda CAZAN-LIVESCU publică poezie, eseuri, analize critice și dă interviuri în Cronica, Cronica Nouă, Cetatea lui Bucur, Flacăra, Flacăra lui Adrian Păunescu, Convorbiri literare, Secolul XX și este invitata principală la Radio România Internațional și TVR Internațional. Activitatea sa este continuă ca membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Academia de Arte și Științe-ARA din SUA.

Dintre multiplele proiecte ale UNIFERO Inc, coordonează realizarea Antologiei UNIFERO – Diamante Spirituale I și II, Bucătăria cu Bunici – rețete și poveștile lor – și Primul Manual de Limbă, Istorie  și Cultură Română – Pașaport Identitar Global – manual pentru copiii și tinerii români născuți sau crescuți în afara granițelor României.

Printre emisiuni realizate: „UNIFERO – Diamante Spirituale”, emisiune săptămânală  de cultură, literatură, artă și muzică (Radio TV Unirea, Austria) (2013-2015) dar și „Cafeneaua UNIFERO (2021) „

Și multe altele…

Pe lângă toate enumerate mai sus, trebuie să scriu și despre sufletul doamnei  Smaranda Cazan-Livescu, să îi cunoaștem menirea și lupta.

Căci pentru mine – si cred că și pentru cei care au intâlnit-o și o cunosc – doamna Smaranda Livescu, prin tot ce face, este expresia … DORULUI ACESTUI POPOR de un bine dumnezeiesc: puritate, liniște, bunătate, bun-simț, educație, muzică, construirea unor suflete frumoase și compasiune – toate, atribute ale poporului nostru de-a lungul încercărilor timpului…

În clipele grele – de la plecarea din țară, care a însemnat despărțirea de fiica sa, Laura, trecerea prin lagărul de refugiați din Austria și până la acomodarea și reușita profesională în țara de adopție, America, sigur a cerut Divinității putere, forță și  curaj… doar pentru a putea să dăruiască altora, înzecit, tot ce a format-o ca om.

Să o cunoaștem și altfel, pentru că ea ni se dăruiește nu doar prin acțiuni sociale, ci și prin scris. Pentru că SMARANDA CAZAN-LIVESCU… și SCRIE!

Când ai chemarea de a așterne pe hârtie gânduri, idei, povești… trebuie să o faci la orice vârstă, mai ales când primele semne s-au arătat încă din copilărie sau tinerețe. Chemarea vine ca o întâlnire cu Divinitatea, când aceasta ȘTIE că ești pregătit! Pregătit să îți oferi sufletul, în multe moduri, tuturor!

Atunci când sufletul celui devenit scriitor este… prea plin, fie cu lacrimi de bucurie fie cu lacrimi de tristețe, acesta se dăruiește cititorului prin revărsare de cuvinte, atât de ordonată, atât de completă și atât de unică… încât cititorul simte fiecare slovă care îi atinge ființa.

Așa s-a întamplat și cu scriitoarea SMARANDA CAZAN LIVESCU, cea care își semnează romanele polițiste și poeziile cu pseudonimul literar MADA CAZALI.

Mada Cazali scrie, da, romane polițiste. ROMANE POLIȚISTE… ALTFEL !

Pentru că în paginile cărților ei afli povești de viață, intrigi, personaje bine conturate, dar și lirism, iubire, imagini poetice, cuvinte atent alese, întrebări și răspunsuri … Cărțile ei conțin clipe de desăvârșire – desăvârșire umană, intelectuală, culturală, istorică.

Vă invit să citiți povești adevărate, cu eroi adevărați, în care „orice asemănare cu personajele reale … nu este întâmplătoare”! CERCUL DE FOC, DESTĂINUIRI CU SCOICI ȘI APĂ SĂRATĂ, TIMPURI-ÎN GOANĂ, FÂNTÂNA REGELUI sunt cărți în paginile cărora puteți descoperi nu doar acțiuni și crime surprinzătoare, ci și, din nou, pe omul Smaranda CAZAN – LIVESCU. Un om căruia Dumnezeu i-a dat harul, misiunea, povara dulce și grea de a dărui și a se dărui… celorlalți.

Ca profesor, ca om de litere, ca intelectual, ca mamă, ca femeie, ca româncă …. Un OM care cucerește inimi și minți. Un OM care transformă în bine suflete chinuite! Toate acestea și prin CUVÂNTUL rostit și acela scris …

Singura armă, făclie, har, far și rază pe care Smaranda CAZAN – LIVESCU și în egală masură MADA CAZALI, o folosește este CUVÂNTUL, care, nu întâmplător, a însemnat un început al existenței noastre umane conștiente! „M-am născut să fiu liberă așa cum fuseseră de zeci de ani, ba chiar sute, toți din familia alor mei, din familia neamului din care am apărut. Neam de eroi și martiri. Ai mei, oameni educați, sensibili, buni, drepți. ROMÂNI”, scria, definindu-se într-un interviu, această extraordinară româncă.

   

      Mirela Penu

      Membru BD-PR-UNIFERO INC.

Membru UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *