◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Hora păcii, la Călărași

Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul” a sărbătorit pacea, în luna iulie a acestui an, într-un „Ținut la Poarta Raiului”, așa cum a fost numit orașul Călărași din Republica Moldova, de regizorul Dumitru Grosei.

De ce am ales Călărași? Pentru că este în Basarabia noastră, o așezare pitorească din Moldova, care se deosebește prin faptul că se află în centrul Codrilor. Un ținut deosebit, încărcat de istorie, cultură, spiritualitate, etnografie, agricultură, meșteșuguri și îndeletniciri specifice acestei zone. Datorită Codrilor, ținutul Călărașilor a putut să reziste de-a lungul timpului tuturor năvălirilor barbare. Călărașul este special pentru că este așezat în regiunea unei cruci mari basarabene, formată din patru sfinte mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula.

De ce am ales să sărbătorim aici pacea? Pentru că am vrut să arătăm încă odată că noi românii, aflați de-a stânga și dreapta Prutului, avem aceleași valori, ne dorim și prețuim pacea, iar Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul” creează punți culturale și literare între cele două maluri.

Am creat împreună cu echipa Primăriei Călărași, condusă de dl. Primar Vladimir Susarenco, Aurica Amariei, specialist principal în cultură, tineret și sport, Primăria orașului Călărași și echipa Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, un duplex cultural România-Moldova. Un maraton al evenimentelor care a debutat cu Expoziția Internaţională „Culori pentru pace”, spectacol de folclor și Șezătoare la Călărași.

Am sărbătorit  pacea în cuvinte, muzică și culoare. Printre desenele realizate de elevi din România și Moldova, încărcate de mesaje adresate lumii, îmbrăcați în costume naționale autentice, am recitat versuri și am dansat într-o horă a păcii, alături, copii și adulți. Ne-am dat mâinile într-un lanț al unirii și bucuriei, cu degetele strânse, tremurând de emoția momentului, despărțindu-ne cu greu dintr-un dans pe muzica veche a Moldovei Mari. Am simțit în tremurul mâinilor și în privirea inundată de lacrimi emoția elevilor, cadrelor didactice, cetățenilor opriți să vadă momentul și, nu în ultimul rând, a celor două delegații, amuțite de magia momentelor trăite.

Folclorul, pacea și obiceiurile ne-au însoțit pe toată durata evenimentului. Șezătoarea românească la Călărași „Ia românească – mesagerul păcii în lume”, coordonată de echipa  Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași,  a fost o continuare a mesajului de pace pe care l-am transmis lumii, împreună, un mesaj scris cu mătase, pe pânză de casă.

Astfel, Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul” și comunitatea din Călărași – Moldova au spus din nou, într-o șezătoare a păcii, povestea nespusă a iei, povestea unui popor, cu credințele, cu oamenii și îndeletnicirile lor. Ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la voi toți, la sufletele voastre, pentru că pacea începe cu fiecare dintre noi.

Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul” va continua să spună povestea păcii, prin culoare, muzică și cuvinte, oriunde va ajunge și să pornească o horă a bucuriei și unirii.

 

prof. Maria Petrescu / UZPR București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *