◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Sprijinul public pentru libera circulație în UE, în creștere constantă

Majoritatea cetățenilor UE au o viziune pozitivă asupra liberei circulații a forței de muncă din UE. Persoanele cu niveluri de educație mai înalte trăiesc și lucrează în străinătate de peste două ori mai des decât cei cu niveluri de educație mai scăzute.

Odată cu înființarea Pieței Unice Europene în 1993, UE a eliminat barierele din calea comerțului cu bunuri și servicii între țări, dar și în calea liberei circulații a forței de muncă, dând cetățenilor UE dreptul de a lucra în blocul comunitar, o mișcare adesea lăudată ca fiind una a principalelor beneficii ale Uniunii Europene. „Există o valoare adăugată foarte puternică pentru societate în posibilitatea de a se deplasa liber dintr-o țară în alta. Posibilitatea de a lucra în străinătate crește posibilitatea de a găsi un loc de muncă sau un loc de muncă mai bun sau mai potrivit”, susține Cinzia Alcidi, director de cercetare la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, citată de EURACTIV. Majoritatea cetățenilor sunt de acord cu această viziune pozitivă asupra dreptului la muncă în UE. Într-un sondaj publicat de Comisia Europeană, 17% au spus că au locuit înainte într-o altă țară din UE, în timp ce 18% au spus că intenționează să lucreze într-o altă țară în viitor. În același timp, 58% dintre cetățenii UE spun că deplasarea între țările UE este benefică pentru piața muncii. Sprijinul public a crescut de-a lungul timpului pentru libertatea de circulație în UE (45% aveau această opinie în 2009).

Alcidi a remarcat și unele dezavantaje. În special, există riscul „exodului creierelor”, atunci când persoanele cu studii superioare care au beneficiat de studii universitare finanțate de statul lor de origine se relocheazză. Aceasta reprezintă o pierdere de capital uman pentru acea țară și un câștig pentru cea care îi atrage. Potrivit datelor sondajului, cei cu niveluri de educație mai înalte sunt mult mai pasibili să se mute dintr-o țară în alta.

Întrebați despre motivațiile de a se muta în străinătate, 62% dintre respondenți au spus că ar ocupa un loc de muncă într-o altă țară dacă ar câștiga mai mult decât venitul lor actual. Pe de altă parte, majoritatea celor care se gândesc să lucreze în străinătate ar dori să se mute înapoi în țara lor de origine în termen de cinci ani, arată datele sondajului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *