◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Marile companii de operă fac eforturi susținute pentru durabilitate

Multe companii de operă lucrează pentru durabilitate, iar Glyndebourne se numără printre cele care își propun să fie o forță pe această direcție.

În ultimii ani, companiile de operă din întreaga lume depun un efort hotărât pentru a-și desfășura activitatea într-un mod mai durabil, implementând numeroase strategii în încercarea de a-și reduce emisiile de carbon și impactul general asupra planetei.

Acesta este, parțial, rezultatul acțiunii activiștilor pentru schimbările climatice, care au vizat din ce în ce mai mult industriile artelor și divertismentului în ultimii ani, cu scopul de a atrage mai multă atenție asupra cauzei lor. La sfârșitul anului 2022, de exemplu, ca răspuns la protestele tot mai mari, Royal Opera House a rupt legăturile cu sponsorul său de lungă durată, gigantul petrolier BP. Dar acesta este, de asemenea, un răspuns la așteptările membrilor publicului: conform unui studiu din Marea Britanie, realizat în 2022, 77% dintre cetățeni se așteaptă acum ca teatrele să abordeze urgența climatică în munca lor.

În pandemie, un număr de creatori de teatru din Marea Britanie și-au unit forțele cu experții în sustenabilitate pentru a concepe Theatre Green Book, o publicație care stabilește un standard comun pentru producția de teatru durabilă și oferă îndrumări cu privire la cel mai bun mod de a-l realiza. Împărțit în trei volume – producții sustenabile, clădiri durabile și operațiuni sustenabile – care acoperă numeroasele fațete ale ceea ce înseamnă a conduce un teatru, apreciatul ghid a fost deja implementat pe scară largă, notează BBC.

 

Turbine eoliene, ferme urbane, iluminat inteligent

Încă din 2012, istorica operă din East Sussex, Glyndebourne, a instalat o turbină eoliană de 67 m înălțime pe un deal adiacent teatrului, care în zece ani a generat echivalentul a 102% din energia electrică utilizată de companie. Alison Tickell, fondatorul și directorul executiv al Julie’s Bicycle, o organizație nonprofit dedicată mobilizării sectoarelor artei și culturii din Regatul Unit în lupta împotriva schimbărilor climatice, spune: „Știu că multe companii de operă… nu au luxul spațiului. Dar turbina rămâne un exemplu  pentru noi toți, care demonstrează că acțiunea climatică contează cu adevărat”.

Glyndebourne nu este singura companie de operă care face pași către durabilitate. În prezent, este obișnuit printre marile teatre de operă, de la Opera Națională Engleză până la Opera Națională din Paris să se laude cu o pagină web dedicată, care prezintă declarațiile lor de misiune de sustenabilitate, inclusiv angajamentele de a adera la obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, cu fapte și cifre legate de reducerea consumului de energie și de emisii de carbon. Acoperișul Operei Bastille, de exemplu, găzduiește o fermă urbană, care contribuie și la izolarea termică a clădirii. Acest lucru produce aproximativ o sută de coșuri cu fructe și legume pe săptămână, care sunt apoi vândute personalului și locuitorilor. Opera din Sydney a instalat un recif artificial lângă zidul de clădirii emblematice, încurajând biodiversitatea marină. Opera a primit un rating de șase stele de performanță din partea Green Building Council of Australia, cel mai înalt clasament posibil.

Celebra Operă din Milano este o clădire care produce mai multă energie decât consumă, datorită panourilor solare de pe acoperiș și unui sistem geotermal cu circuit deschis. La Scala și-a redus, de asemenea, emisiile de carbon cu peste 630 de tone din 2010, potrivit unui articol din New York Times, trecând la iluminat inteligent.

Opéra de Lyon, Opera din Göteborg și Opera din Tunis sunt în prezent în parteneriate într-un nou proiect care investighează cel mai bun mod de a implementa economia circulară a materialelor de producție, în timp ce Opera North, din Leeds, va lansa în curând primul său „sezon verde”, folosind un set comun de design în cele trei producții ale sale – costume reciclate sau second hand și un proiect de „divertisment ecologic”, intitulat Masque of Might. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *