◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Tehnologiile digitale, factor puternic în democrația participativă

Un studiu recent, derulat la nivel european, a relevat faptul că tehnologiile digitale devin un factor puternic în democrație, ma ales în ce privește zona de participare și deliberare online din Europa, care se estimează că va crește la 300 milioane de euro în următorii cinci ani, cu piața de vot electronic ajungând la 500 milioane de euro.

Potrivit unui nou raport, publicat împreună de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA) și Institutul de Inovare în Politică, tehnologiile Ddgital reprezintă o oportunitate puternică pentru guvernele din Europa de a se implica mai bine cu cetățenii. „Dar lipsa de finanțare, securitatea și standardele de calitate încetinesc dezvoltarea de noi forme de procese democratice”, arată documentul.

Dubravka Šuica, vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, consider că „a devenit vital să ne asigurăm că cetățenii se pot conecta, contribui și participa la democrația lor”.

În plus, studiul sugerează că ar trebui înființate agenții naționale de participare online pentru a sprijini autoritățile locale și a asigura o calitate consecventă pentru această nouă infrastructură democratică.

Cererea pentru forme participative și deliberative de democrație crește rapid în Europa, pe măsură ce guvernele locale și regionale caută modalități de a include mai mulți cetățeni în elaborarea politicilor. Pentru a gestiona contribuția unui număr mare de oameni, în ultimii ani au fost introduse aplicații tehnologice pentru participarea online, deliberarea și votul electronic dezvoltate de companii private, organizații non-profit și guverne.

Constatările principale e studiului sunt:

         În prezent, există peste 100 de furnizori în Europa în sectorul participării, deliberării și votării online. Marea majoritate a reprezentanților industriei au raportat o creștere puternică a cererii pentru serviciile lor.

         Există o fereastră de oportunitate pentru furnizorii europeni de tehnologii pentru democrație să se extindă dincolo de Europa, deoarece produsele și serviciile lor au fost primite pozitiv în alte regiuni ale lumii.

         Echilibrarea ușurinței de acces și a autentificării sigure a cetățenilor rămâne un domeniu în care este necesară o dezvoltare ulterioară și reprezintă un risc potențial al tehnologiilor democrației. În multe bugete participative, oamenii pot propune proiecte și pot vota bugetul unui oraș, chiar dacă nu sunt rezidenți eligibili. De asemenea, pe măsură ce sistemele verificabile de la capăt la capăt devin disponibile pentru vot online, furnizorii cred că sunt necesare standarde de securitate pentru votul verificabil de la capăt la capăt.

Concluziile studiului sugerează că introducerea unei mărci de încredere de calitate la nivel european pentru procesele de bază ale tehnologiilor democrației ar fi binevenită în sfera politică. În plus, potrivit itwire.com, în unele țări, cadrul legal pentru democrația participativă și deliberativă și votul online este în urmă față de situația de pe teren, în special în ceea ce privește incluziunea, utilizarea datelor, responsabilitatea și transparența. „Piața în creștere a tehnologiilor democrației ar trebui să fie susținută de guvernele din întreaga Europă, deoarece aduce noi forme de practică democratică și întărește încrederea în democrație. Dar avem nevoie și de standarde de calitate la nivel european, astfel încât cetățenii să se poată baza pe această nouă infrastructură democratică”, a adăugat Edward Strasser, CEO și co-fondator al Institutului de Inovare în Politică. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *