◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Studiu. Zeci de site-uri au conținut generat de… inteligența artificială; deocamdată

Cu inteligența artificială la îndemâna tuturor, nu este de mirare că au fost descoperite aproape 50 de chatbot-uri care gestionează site-uri reale, cu conținut generat de de inteligenţa artificială.

Sute de titluri zilnic, parțial false, fără proprietari și control

Site-urile webproduc conținut legat de politică, sănătate, mediu, finanțe și tehnologie, cu un volum mare de producție, cu scopul de a avea o rotație rapidă a conținutului și de a satura paginile cu reclame, pentru profit, relatează news.italy24.press.

„Unele publică sute de articole pe zi. O parte din conținut promovează narațiuni false. Aproape tot conținutul prezintă un limbaj blând și propoziții repetitive, semne distinctive ale AI”, explică McKenzie Sadeghi și Lorenzo Arvanitis, de la NewsGuard.

În total, 49 de site-uri în șapte limbi – engleză, chineză, cehă, franceză, portugheză, tagalog și tailandeză – au fost identificate ca fiind „în întregime sau în mare parte” generate de modelele de limbaj AI. Aproape jumătate dintre site-uri nu aveau nicio înregistrare clară a proprietății sau controlului și doar patru au putut fi contactate.

Întregi organizații de „știri” realizate de mașini

Conținutul generat de AI a fost descoperit prin căutarea mesajelor de eroare comune returnate de servicii precum ChatGPT. „Toate cele 49 de site-uri identificate de NewsGuard au publicat cel puțin un articol care conținea mesaje de eroare care se găsesc în mod obișnuit în textul generat de AI. Concret, potrivit rezultatelor cercetării,

chatbot-uri de inteligență artificială care se pretindeau a fi jurnaliști adevărați au fost descoperite gestionând aproximativ 50 de așa-numite „ferme de conținut”, potrivit investigației efectuate de grupul anti-dezinformare NewsGuard.

Un site, ScoopEarth.com, a câștigat 124.000 de urmăritori pe Facebook datorită biografiilor sale de celebrități, relatează wionews.com. Celebritiesdeaths.com se numără printre cele 49 de site-uri de știri presupuse pe care NewsGuard le-a identificat ca fiind „aproape în întregime scrise de software de inteligență artificială. Sursele poveștilor nu sunt clare: multora le lipsesc liniile de bază sau folosesc fotografii de profil false”. Cu alte cuvinte, arată NewsGuard, temerile experților că întregi organizații de știri ar putea fi generate de AI au devenit deja realitate.

„Dacă acesta este ceea ce AI generează acum, imaginați-vă cum va arăta atunci când site-uri ca acestea devin… materialul sursă al AI”, scrie The Guardian. (Roxana Istudor)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *